W sobotni wieczór, 03.06,2017r. w ramach Dni Marklowic spotkali się młodzi kucharze, by rywalizować w przygotowaniu najlepszych wariacji szaszłykowych.

Łącznie w konkursie kulinarnym wzięło udział 9 drużyn kucharzy amatorów i profesjonalistów. Amatorzy reprezentowani byli przez uczniów zaprzyjaźnionego z Ekonomikiem Gimnazjum w Marklowicach, z kolei profesjonalistów reprezentowali uczniowie naszej szkoły. Były szaszłyki na słodko, na ostro, mięsne i owocowe.

Przy takiej różnorodności nie łatwe zadanie miało Jury w składzie: Halina Piszczan, Beata Jaromin-Buczek (przedstawicielka Agencji Rynku Rolnego), Bożena Szlufik i Judyta Lamża. To grono oceniało przede wszystkim: smak potrawy, dobór dodatków, formę i estetykę podania oraz przygotowanie stanowiska pracy. Wyłoniono zwycięzców.

Wśród profesjonalistów na podium stanęli:

I miejsce – Wiktoria Warzeszka i Kacper Luleczko;

II miejsce – Karolina Waler i Patrycja Mandera;

III miejsce – Magdalena Fyrla i Weronika Głąbica,

IV miejsce – Michał Zientek i Sławomir Łuska.

Konkurs odbył się w ramach IX Festiwalu „Ślaskiego Kustu” i wpisany był w działania innowacji pedagogicznej „Bez barier”.

Wszystkim uczestnikom spotkania dziękujemy za zaangażowanie i gratulujemy pomysłów.