Szkolenie Sushi 1.0 Profesional w ramach projektu „Śląskie. Zawodowcy” dla kadry nauczycielskiej

We wrześniu nauczyciel przedmiotów zawodowych wodzisławskiego Ekonomika - Krzysztof Zielonka - uczestniczył w szkoleniu z zakresu sporządzania sushi w łódzkiej Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti.

Warsztaty prowadził Mistrz Świata Sushi Japan 2015 Alon Than. W czasie zajęć przygotowując składniki i półprodukty do sporządzania sushi, zgłębiono techniki obróbki ryb i owoców morza. Sporządzano sosy i zalewy do ryb i owoców morza oraz gotowano ryż do sushi. Formowano maki sushi, California maki, nigiri sushi, futomaki sushi, hosomaki sushi, tempurasushi. Zajęcia zakończyły się praktycznym testem z przygotowania różnych wariantów sushi – sushi z omletem jajecznym, ze smażonym i surowym łososiem, z marynowanym węgorzem, z tuńczykiem, z gotowaną ośmiornicą, z kalmarem, z parzoną doradą, z soloną i marynowaną makrelą, z gotowanymi krewetkami, z krewetkami smażonymi w tempurze, z rybą maślaną, z kawiorem , z przegrzebkami, z surowym jajkiem przepiórczym.

Następnym krokiem będzie sporządzanie sushi na lekcjach przez uczniów klas gastronomicznych.

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

 

Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą