logoEU

Uczniowie naszego Ekonomika odbyli kolejne szkolenia z projektu „Innowacyjne nauczanie potrzebą przyszłości” w pracowni gastronomicznej. Tym razem to kuchnia Dalekiego Wschodu, a mianowicie Kurs Sushi.

W ciągu 4 dni uczniowie uczyli się zasad gotowania ryżu do sushi i jego zakwaszania. Przygotowywali dodatki do sushi, filetowali łososia, kroili warzywa, przeprowadzali obróbkę krewetek oraz gotowali i smażyli krewetki. W czasie kursu pod okiem nauczyciela gastronomii Krzysztofa Zielonki młodzi gastronomowie i hotelarze formowali różne rodzaje sushi:

- nigiri z warzywami, z łososiem wędzonym, z łososiem świeżym, z krewetkami,

- hosomaki z łososiem, z krewetką w temperze, z wędzonymi rybami (karmazynem, makrelą, sumem),

- uromaki   z warzywami i surimi, z krewetkami,

- futomaki z surimi, ogórkiem, sałatą, awokado,

- datemaki z japońskim omletem,

- California rolls z surimi i krewetkami z warzywami i serkiem Philadelfia.

Każdy dzień kończył się prezentacją dań i degustacją z klasycznymi dodatkami, czyli sosem sojowym, pastą wasabi, marynowanym imbirem.

Kurs zakończył się egzaminem praktycznym, na którym nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali klasyczne sushi i swoje autorskie kompozycje sushi z rybą, warzywami.

Kurs Sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

 Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi

Kurs sushi


Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą