Wyjazd 9 października 2021 na IX Ogólnopolski Konkurs dla Ponadgimnazjalnych Szkół Gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Chronione Oznaczenie Geograficzne, zakończył się dużym sukcesem naszej absolwentki Anny Elsner.
Po kilkustopniowej weryfikacji wtedy jeszcze uczennica Ekonomika dostała się do finału rywalizacji w Warszawie. Konkurs został przesunięty w czasie o ponad rok, w związku z pandemią. W międzyczasie Ania zdała egzaminy zawodowe, maturę, rozpoczęła pracę w prestiżowym hotelu w Wiślem i studia na kierunku gastronomia i hotelarstwo.
Systematycznie również robiła próby, by w sobotę zaprezentować: glazurowany comber jagnięcy w sosie winno – żurawinowym w towarzystwie klopsa z krupnioka w ziołach, z puree fasolowym, jesiennymi warzywami i kurkami. W daniu wykorzystała następujące polskie produkty, umieszczone na listach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
1. jagnięcina podhalańska,
2. wiśnia Nadwiślanka,
3. czosnek galicyjski,
4. fasola ,,Piękny Jaś”,
5. olej rydzowy tradycyjny,
6. kiełbasa staropolska jałowcowa,
7. chleb prądnicki,
8. oscypek,
9. krupnioki śląskie,
10. trójniak.
Uczestnicy rywalizacji oceniani byli przez czołowych polskich szefów kuchni w tym: Bartosza Petera – kapitana Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski i Jarosława Uścińskiego - Prezesa Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, w nowoczesnym studio kulinarnym Trangourmet w Warszawie, którzy chwalili finalistów za porządek na stanowisku, organizację pracy i wysoki poziom przygotowanych dań.
Dla absolwentki z Ekonomika, pracującej pod okiem p. Judytę Lamża, to nie był pierwszy sukces. Kilkakrotnie zajmowała czołowe miejsca w konkurach ogólnopolskich i regionalnych. Teraz życzymy jej sukcesów w pracy i powodzenia w rozwijaniu na studiach swoich pasji zawodowych.