W poniedziałek w pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty z udziałem uczniów klasy IIITG oraz szefa kuchni Macieja Mrozka, naszego absolwenta. Tematem zajęć były owoce morza. Uczniowie przygotowali: krewetki smażone z pomidorami, ślimaki zapiekane z masłem czosnkowym, zupę z ogonów rakowych, ośmiornice duszone z warzywami, kalmary panierowane w panko, mule gotowane w białym winie, krewetki smażone z czosnkiem.
W czasie zajęć gastronomowie mieli okazję dowiedzieć się więcej szczegółów o pracy w gastronomii. Maciek chętnie też podzielił się swoją bogatą wiedzą z zakresu sporządzania potraw z owoców morza. Było bardzo ciekawie i smacznie. Dla większości uczestników temat owoców morza zaczynał się i kończył na jedzeniu krewetek. Dzięki zajęciom mogli poznać inne smaki, techniki ich przygotowania i pozytywnie przekonać się do „frutti di mare”.
Lekcje z mistrzem przyjęte zostały przez uczniów z zainteresowaniem, bo pomogły rozwijać ich pasje oraz były okazją do spotkania z doświadczonym praktykiem, który chętnie przekazuje swoją wiedzę i umiejętności.