Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

piątek, 30, listopad 2018

VIII Śląska Jesień Kulinarna w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim

Konkurs Śląska Jesień Kulinarna na stałe wpisał się już w krajobraz kulinarny naszego regionu. Od ośmiu lat Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim staje się na jeden dzień kuźnią młodych talentów gastronomicznych. Z każdą edycją rośnie poziom wymagań, oczekiwań i ambicji konkurujących ze sobą uczniów.

W tym roku drużyny stanęły przed wielkim wyzwaniem! W menu młodych kucharzy zagościł śledź na śląskim stole w kuchni międzywojennej. A to kuchnia wyjątkowo trudna, bo łącząca na jednym talerzu prostotę, oszczędność i pożywność ze smakiem, wyjątkowością i przywiązaniem do kulinarnego szczegółu.

Do naszej szkoły przyjechały drużyny z Wisły, Bielska – Białej, Jastrzębia, Rydułtów, Żor, Czerwionki – Leszczyn, Ornontowic, Bierunia, Katowic oraz jak co roku gościnnie ze Szkoły Podstawowej w Marklowicach. Organizatorzy: pani Monika Guz-Wszołek oraz pan Remigiusz Rączka podkreślają, że Śląska Jesień Kulinarna gromadzi wszystkich tych, którzy wyrażają zainteresowanie i kulinarny entuzjazm, szukają okazji do gastronomicznej inspiracji i chcą zaprezentować talenty swoich podopiecznych.

Było intensywnie, smacznie, estetycznie, przede wszystkim zaś było z pasją i kulinarnym sercem! Gotująca młodzież odkrywała przed jury nie tylko kolejne odsłony śledzia, ale przede wszystkim swoje umiejętności, wiedzę, zaangażowanie i ogromne nakłady pracy, jakie włożyła w przygotowanie tych potraw. Na podium stanęły drużyny z ZSE w Wodzisławiu Śl. - na III miejscu Anna Elsner i Angelika Mitko, na drugim miejscu Patrycja Mandera i Łukasz Skowron, a na I miejscu goście z Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu - Mateusz Twardoch oraz Bartosz Biernacki.

Twórca tego konkursu Pan Remigiusz Rączka przeprowadził ocenę dań wraz z szanownym jury w składzie:

  • Michał Panic – firma „Noriva”,
  • Katarzyna Graczkowska – Restauracja „ SPA Laskowo” w Jankowicach,
  • Leszek Florek – Restauracja „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śl.,
  • Dominika Woch – „InoWino” restauracja w Rybniku,
  • Kacper Luleczko - restauracja „Cysterska” w Rudach,
  • Elżbieta Kaczmarek – Wija nauczyciel ZSE.

Konkurs ten nie mógłby się również odbyć bez sponsorów: Pana Michała Panica z firmy Noriva, który zaopatrzył organizatorów w śledzia, firm: Prymat, UNILEVERFOODSOLUTIONS, Carrefour, restauracji „Cysterska” w Rudach, Fundacji Szkolnej „Ekonomik”, Rady Rodziców przy ZSE w Wodzisławiu Śl. oraz Starostwa Powiatowego – fundatora pucharów .

W czasie trwania zmagań konkursowych uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Marklowicach oraz uczniowie ósmej i trzeciej klasy gimnazjum ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Wodzisławiu Śl. uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych, na których przygotowywali zakąski ze śledzia. Degustowali potrawy kuchni międzywojennej. Zapoznali się ze zwyczajami żywieniowymi tej kuchni oraz mieli możliwość sprawdzenia swojej wiedzy podczas quizu kulinarnego. Wszyscy świetnie się bawili i zaprzyjaźnili ze szkołą, którą mogli również zwiedzić.

Taka inicjatywa łączy ze sobą wszystko, co we współczesnej edukacji najważniejsze: praktykę, zaangażowanie, promocję, współpracę przede wszystkim zaś działanie. Skala przedsięwzięcia rośnie z roku na rok, zainteresowanie, jakim się cieszy, jest zaskoczeniem dla organizatorów, zaś radość, jaką niesie, głośnym echem rozchodzi się po Śląsku.

 

piątek, 30, listopad 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projekt

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male