piątek, 14, kwiecień 2017

2 x Srebro na Konkursie Gastronomicznym w Czechach

Wyjazd 12 kwietnia 2017 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Gastro-Makro-Retigo Cup 2017 do Prerova zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.

Nasza szkoła po raz dziesiąty brała udział w finale tak prestiżowego międzynarodowego konkursu. Tym razem uczniowie klasy I Technikum żywienia i usług gastronomicznych Patrycja Mandera i Łukasz Skowron zdobyli indywidualnie 2 Srebrne Medale.

Suma zdobytych punktów pozwoliła zakwalifikować się naszemu Ekonomikowi do przyszłorocznych finałów Międzynarodowego Konkursu Młodych Talentów Gastronomii Bidvest Cup 2018 w Brnie.

Zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją składającego się z 4 porcji. Uczestnicy musieli wykorzystać schab, warzywa Bonduelle w postaci puree oraz olej maślany firmy Nestle. Surowce nie mogły być wcześniej poddane obróbce technologicznej oprócz mycia i ważenia oraz oczyszczenia mięsa, na co mieli 30 minut pod czujnym okiem Jury technicznego tuż przed swoim startem.

Nasi reprezentanci przygotowali wykwintne dania wykorzystując nowoczesne techniki kulinarne łączone z tradycyjnymi surowcami i z aktualnymi trendami w sztuce kulinarnej. Dania oceniało profesjonalne Jury oraz certyfikowany delegat Czeskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników i WACS z Brna.

Patrycja podała danie inspirowane kuchnią włoską Roladkę wieprzową z warzywami na sosie demi glass z puree ziemniaczano-brokułowym, klopsikiem wieprzowy na musie pomidorowym i spaghetti warzywne.”

Z kolei debiutujący w konkursach zagranicznych Łukasz zachwycił Jury „Medalionem wieprzowym pod ziołową kruszonką na sosie kurkowym, ragout wieprzowym z sercami, mufinką groszkową i smażonymi brokułami z orzechami.”

Dla szkoły to ogromny sukces. W sumie w 10 edycjach międzynarodowego konkursu Retigo Cup w Prerovie w Czechach w kategorii Kucharz Junior uczniowie ZSE reprezentując Polskę zdobyli 14 medali – w tym 1 złoty, 7 srebrnych i 6 brązowych. Z kolei trener młodych kucharzy, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSE p. Krzysztof Zielonka, czterokrotnie reprezentował polską gastronomię w kategorii Szefów Kuchni zdobywając 3 srebrne i 1 złoty medal.

A jak wyglądały dania zobaczcie sami na zdjęciach …

Tekst i zdjęcia: Krzysztof Zielonka

piątek, 14, kwiecień 2017

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą