Brąz dla Ekonomika
na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach
Wyjazd 6 października 2017 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2017 do Ołomuńca w Czechach zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji i Polski.
W tym roku naszą szkolę z sukcesem reprezentowali w kategorii junior-kucharz uczniowie klasy II Technikum gastronomicznego Patrycja Mandera oraz Łukasz Skowron zdobywając wyróżnienie i Brązowy medal, przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych p. Krzysztofa Zielonkę.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z dekoracją składającego się z 4 porcji wykorzystując schab wieprzowy oraz dwa nieznane składniki losowane na 30 min przed finałowym startem z „Black boxu”, które to uczniowie samodzielnie musieli wkomponować w swoje dania.
Medalista Łukasz szczęśliwą ręką wylosował ziemniaka i batata, a podał Jury „Stek sous vide na sosie z leśnych grzybów z puree ziemniaczano-czosnkowym i spaghetti warzywnym”.
Patrycja zainspirowała Szefów Kuchni jesienną paletą barw i smaków w daniu „Medalion wieprzowy na puree z dyni i batatu z sosem muślinowym w towarzystwie bułeczki drożdżowej z ragout wieprzowym, glazurowaną żurawiną i groszkiem cukrowym”, losując z kosza surowców marchew i grzyby boczniaki.
Ponadto nasza młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii Olima 2017.
Należy zaznaczyć, że to kolejny wielki sukces naszych młodych kucharzy na tym konkursie, bowiem w 2014 roku nasz Ekonomik zdobył Złoty Medal w kategorii Mistrz i uczeń, gdzie do zmagań konkursowych stanął nauczyciel Krzysztof Zielonka i uczennica Iwona Kopiec pokonując wszystkie zespoły szefów kuchni i uczniów.
A jak nasi uczniowie pracowali w trakcie konkursu zobaczcie sami na zdjęciach …
Autor: Krzysztof Zielonka