W dniu 18 października 2017 roku w trakcie warsztatów kulinarnych z Robertem Sową i firmą Prymat w drugiej pracowni gastronomicznej odbyły się eliminacje do kolejnej edycji konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018”.
Do zmagań konkursowych stanęli uczniowie klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zadanie polegało na przygotowaniu w ciągu 60 minut 2 porcji dania głównego z filetu piersi kaczej ze skórą wraz z sezonowymi dodatkami i przyprawami firmy Prymat. Nasi uczniowie postawili przed Jury trudne zadanie serwując kaczkę w sosach śliwkowych, figowych, demi glass z czerwonym winem, z glazurowanymi cebulami i burakami, z musami warzywnymi i puree, stosując metodę sous vide itp.
Zwyciężyła uczennica klasy II TG Karolina Bogocz, na którą czekało kolejne zadanie, wywiad telewizyjny. Gratulujemy wszystkim uczestnikom, a Karolinie życzymy wytrwałości w treningach kulinarnych przed wyjazdem na finał konkursu w Warszawie.
A jak wyglądały dania naszych uczniów … zobaczcie sami w galerii …
Autor: Krzysztof Zielonka