Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

czwartek, 25, październik 2018

Gastronomowie z Ekonomika zdominowali konkurs w Cieszynie!

Nasi uczniowie w dniu 24.10.2018r. wzięli udział w jubileuszowym X Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy w Cieszynie. Mieli za zadanie przygotować 4 porcje dania głównego z mięsnej masy mielonego (wieprzowiny i/lub wołowiny i/lub cielęciny i/lub baraniny), w czasie 90 minut. Zadanie mogłoby się wydawać proste, gdyby nie to, że poziom konkursów kulinarnych tej rangi jest coraz wyższy. Samo opracowania dania jest procesem złożonym i pracochłonnym, nie mówiąc o samym przygotowaniu do rywalizacji. Po raz kolejny jednak okazało się, że w naszym Ekonomiku zarówno uczniowie jak i nauczyciele gastronomii mają patent na osiągnięcie pełnego sukcesu. Dzięki temu wśród uczniów z naszego województwa i regionu Łukasz Skowron z kl. III TG zajął IV miejsce przygotowując „Mieloną wieprzowinę w trzech odsłonach w asyście zielonych warzyw i owoców z jesiennego sadu oraz sosu piwnego”. O jeden punkt więcej uzyskała i III miejsce zajęła Karolina Bogocz z tej samej klasy. Przygotowała ona na konkurs „Wariacje z mięsa mielonego z nutą jesiennych owoców i warzyw oraz sosu na bazie śliwowicy”. Dodatkowa Karolina otrzymała „Nagrodę Vipów za najlepszą potrawę”. Czarnym koniem konkursu była jednak Ania Elsner z klasy II TGI, która zwyciężyła w rywalizacji, a ugotowała „Gołąbki cielęce w liściach szpinaku z sosem maślanym w towarzystwie grzybów leśnych, babeczki wieprzowej i jesiennych warzyw”.

Dania konkursowe były oceniane przez dwa składy jury - techniczne, które oceniało: przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm pracy, wygląd stanowiska po pracy i degustacyjne, przyznające punkty za wygląd, aranżacje na talerzu, dobór składników oraz smak. W każdej z tych kategorii nasi uczniowie uzyskiwali prawie maksymalne noty. Dzięki temu aż dwie osoby z Ekonomika stanęły na podium, a trzecia była tuż za nim. Wszyscy oni usłyszeli wiele miłych słów od członków jury o swojej pracy i profesjonalnym podejściu do tematu konkursu.

Uczniów do rywalizacji przygotowała nauczycielka gastronomii Judyta Lamża.

Gastronomowie z naszej szkoły na początku października wzięli udział w I etapie ogólnopolskiego, prestiżowego konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” organizowanego przez firmę Unilever. Jak co roku zgłosiło się do niego ponad 100 młodych kucharzy z całego kraju. Oprócz Łukasza, Karoliny i Ani do I etapu zgłosili się jeszcze Patrycja Mandera i Karolina Waler. Do dalszej części zakwalifikowało się 16, kucharzy głównie z miast wojewódzkich, a Ania zajęła pierwsze miejsce na liście rezerwowych uczestników. Do konkursu uczniowie przygotowywani byli pod okiem nauczycieli Judyty Lamża i Krzysztofa Zielonki.

Wszystkim serdecznie gratulujemy wytrwałości w dążeniu do celu i kreatywności.

Autor: Judyta Lamża

 

czwartek, 25, październik 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projekt

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male