Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

piątek, 12, październik 2018

Gratulujemy sukcesu i trzymamy kciuki!

Uczniowie ZSE zajęli pierwsze miejsce w półfinałach Ogólnopolskiego Konkursu dla uczniów szkół o profilu spożywczym „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych”.
Ogólnopolski Konkursu „Zboża najwyższej jakości – powrót do zbóż pradawnych” organizowany jest przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych – Polska Ekologia. W swojej konstrukcji zakłada rozwój i poprawę inicjatyw społecznych w obszarze lokalnym i regionalnym, budowanie świadomości oraz edukację w zakresie spożycia zbóż w Polsce, przede wszystkim zaś ma za zadanie zwiększyć świadome wykorzystanie różnych odmian zbóż w wielu możliwych wariantach. Tam, gdzie smacznie, zdrowo i profesjonalnie nie mogło zabraknąć reprezentantów naszej szkoły.
11 października 2018 r. w Jastrzębiu-Zdroju odbył się półfinał konkursu, który zakończył się kolejnym sukcesem naszej młodzieży. Szkołę reprezentowali uczniowie klasy III, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
- kategoria kucharz – Patrycja Mandera i Edyta Stabla
- kategoria piekarz – Karolina Waler i Beata Glinka
przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych p. Krzysztofa Zielonkę.
Kucharze stanęli przed nie lada wyzwaniem, bo mieli przygotować:  6+1 porcji zupy + danie główne + deser, z wykorzystaniem tradycyjnych kasz, mąki jasnej i razowej, płatków, otrąb i ziaren nasion i zbóż oraz mięsa (polędwiczka lub schab lub kurczak). Nie łatwiej było startującym w kategorii piekarz, którzy popisywali się swoimi umiejętnościami, przygotowując: wypiek 2 chlebów i min. 30 bułek z wykorzystaniem zakwasu żytniego, drożdży, mąki żytniej, pszennej, razowej, orkiszowej i ekologicznego oleju rzepakowego.
Nasi kucharze z dumą i pewnością, że będzie smacznie, podali:
zupę: "Dynia / popcorn z kaszy gryczanej / gąbka z zielonego groszku"
danie: „Polędwiczka / kuleczka mięsna / puree z kapusty czerwonej / gołąbek z kaszą i grzybami / sos leśny”
deser: „Fondant / figa z kaszą gryczaną / ciastko z kaszy jaglanej / sos z róży”
Zaś uczennice startujące w kategorii piekarz: chleb żytni z żurawiną i czarnuszką, chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, bułki wiejskie pszenno-żytnie z sezamem i czarnuszką.
Ich wysiłek został doceniony i sowicie nagrodzony 1 miejscem i zapewnionym startem w listopadowym finale w Bielsku-Białej kucharzy – teraz już reprezentantów województwa śląskiego. Reprezentacja piekarzy różnicą 1 punktu uplasowała się na 2 miejscu.
Konkurs jest finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
To wspaniałe móc kształcić i rozbudzać ciekawość wśród młodzieży, która nie boi się prezentować i rywalizować w tak prestiżowych konkursach, jak ten. Oznacza to, że poza lekcjami, programem i ocenami, uczeń zyskuje znacznie coś więcej: poczucie bezpieczeństwa, gotowość do odnoszenia sukcesu i pewność siebie. I przecież o to w szkole chodzi!

Autor: Aleksandra Bienias

 

piątek, 12, październik 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projekt

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male