Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

Proszę przesłać wypełnioną informację wychowawcy klasy na adres sekretariatu uczniowskiego (uczniowski@ekonomik.wodzislaw.pl) do wtorku 19.06.2018r., do godz. 9:00.

czwartek, 31, maj 2018

I miejsce dla kucharzy z Ekonomika

Uczennice Ekonomika Karolina Bogocz i Beata Glinka zwyciężyły 29.05.2018r. w III Międzynarodowych Mistrzostwach Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów w Rydułtowach! Jest to kolejny sukces kulinarny szkoły w tym roku kalendarzowym po Warszawie, Wiśle, Kromierzyszu w Czechach i Dąbrowie Górniczej.

Do konkursu „Wiosenne inspiracje z indykiem” przystąpiły dwuosobowe drużyny uczniów klas gastronomicznych z Polski i Czech. Składał się on z dwóch etapów. W pierwszym zespoły przygotowały trzy porcje potrawy głównej zgodnie z tematem. Uczennice z Ekonomika przygotowały gołąbki w liściach botwinki w sosie beurre blanc w towarzystwie wiosennych warzyw.

W drugiej części na drużyny czekała skrzynia niespodzianka. Młodzi kucharze musieli przygotować trzy porcje potrawy z wykorzystaniem minimum trzech surowców dostępnych w skrzyni. Ten etap odbył się w Restauracji „Platinium” w Rydułtowach, a wzięły w nim udział trzy zespoły, które uzyskały najwyższą ilość punktów w poprzedniej części. Karolina i Beata przygotowały smaczny deser wykorzystując zaproponowane w skrzyni niespodzianek surowce i w efekcie końcowym zwyciężyły w konkursie.

Rywalizacja oceniana była przez profesjonalne jury szefów pobliskich restauracji.

Od dłuższego czasu wiadomo, że wodzisławski Ekonomik jest kuźnią talentów gastronomicznych, a obecność uczniów na licznych konkursach i warsztatach przynosi efekty w postaci podniesienia ich kompetencji zawodowych.

Podczas rywalizacji Karolina z Beatą chwalone były za profesjonalizm działania i innowacyjność. Na pewno nie jest to ich ostatni konkurs, ponieważ są dopiero uczennicami klasy II. Gratulujemy naszym uczennicom sukcesu!

Uczennice do konkursu przygotowała nauczycielka gastronomii Judyta Lamża.

Autor: Judyta Lamża

 

czwartek, 31, maj 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

eu flag

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male