15 maja 2018 r. odbyła się kolejna edycja konkursu z rybą w roli głównej, tym razem pt. „Ryba po polsku, czyli po Twojemu”.
Nasi uczniowie z klas gastronomicznych zmierzyli się z produktami rybnymi ufundowanymi przez firmę „Noriva” w ramach współpracy z lokalnym przedsiębiorcą Panem Michałem Panicem. Zadaniem konkursowym było wykonanie zakąski z krewetek oraz potrawy z wykorzystaniem tołpygi lub leszcza a oceny dokonał nasz zaprzyjaźniony restaurator Remigiusz Rączka z Panem Michałem Panicem.
W szranki stanęło pięć drużyn:
-
Łukasz Skowron i Patrycja Mandera z II TG, którzy przygotowali:
Krewetkę smażoną z sosami i szparagami
Leszcza w boczku z babeczką z kaszy z sosem holenderskim
-
Karolina Bogocz i Beata Glinka z II TG, które przygotowały:
Smażone krewetki z czosnkiem chili, kawiorem z rabarbaru i swojskim chlebem
Leszcza pieczonego, kulkę z tołpygi z sosem holenderskim i popcornem z kaszy gryczanej
-
Wiktoria Szymiczek i Oliwia Ficke z I TGI, przygotowały:
Krewetki smażone z czosnkiem z dipem z awokado
Tołpygę zapiekaną z masłem migdałowym i szpinakiem
-
Julia Jochem i Paulina Bierza z I TG, które przygotowały:
Krewetki w sosie z cukinii i szparagów
Tołpygę w białym winie z puree z zielonego groszku
-
Ania Elsner i Angelika Mitko z I TGI, przygotowały:
Krewetki flambirowane na sałatce egzotycznej z kawiorem cytrynowym
Tołpygę w sosie cytrynowo-szafranowym z marchewką, szparagami i puree kalafiorowym
Wszyscy uczniowie wykazali się dużym wyczuciem smaku i pomysłowością, własnoręcznie sporządzali chleb, bazy sosów, ostatecznie Jury w składzie:
Pan Michał Panic, Remigiusz Rączka, Kacper Luleczko oraz Monika Guz-Wszołek i Joanna Musioł postanowiło nagrodzić:
Łukasza Skowrona i Patrycję Manderę z II TG - I miejsce
Anię Elsner i Angelikę Mitko z I TGI - II miejsce
Karolin Bogocz i Beatę Glinkę z II TG - III miejsce
Zwycięska drużyna przygotuje swoje danie w restauracji Rączka Gotuje.
Zapraszamy do degustacji.
Sponsorem nagród była fundacja szkolna "Ekonomik".
Autor: Monika Guz-Wszołek