poniedziałek, 11, listopad 2019

Kuchnia Ekonomika, stała się na tydzień królestwem nowego projektu

pogo proj

Ubiegły tydzień upłynął nam pod znakiem goszczenia uczestników projektu „Kitchen our Kingdom, Cookin our Passion”. Przyszedł czas podsumowań.

Goście z wizytą w Polsce

W ubiegły poniedziałek przywitaliśmy gości z Francji, Turcji, Włoch, Słowenii i Rumunii. To pierwsza wizyta, która odbyła się w ramach projektu i jednocześnie jego oficjalna, partnerska inauguracja.
Goście zapoznali się ze strukturą szkoły i kierunkami kształcenia w Ekonomiku. Przedstawiono również inne projekty unijne realizowane przez naszą szkołę. Delegacje partnerskich szkół zwiedziły pracownie zawodowe hotelarzy, turystów, ekonomistów, informatyków i gastronomów, sale gimnastyczne i zaplecze rekreacyjno-socjalne naszej szkoły. Uczestniczyli również w lekcjach otwartych z języka polskiego i języka angielskiego. 
W fartuchach z logo projektu rozpoczęły się zajęcia w pracowni gastronomicznej prowadzone przez Krzysztofa Zielonkę. Szefowie zgłębiali tajemnice polskiej i śląskiej kuchni. Był żurek, bigos, kotlet schabowy i sałatka jarzynowa. Nie zabrakło wizytówki kulinarnej Śląska, czyli głównego dania niedzielnego obiadu naszych stołów rolady śląskiej z sosem, kluskami modrą kapustą. Hitem dla naszych gości była nauka sklejania pierogów i formowanie klusek śląskich.

Zagraniczne jury w śląskiej rywalizacji

Ogromnym zaskoczeniem i wyróżnieniem był udział przybyłych szefów kuchni w pracach jury IX Śląskiej Jesieni Kulinarnej, która w tym roku proponowała dania śląskie w międzynarodowym wydaniu. To przedsięwzięcia zrobiło na naszych gościach ogromne wrażenie - rozmach, organizacja, logistyka i przede wszystkim poziom imprezy wprawił w zdumienie i zachwyt. Niepowtarzalność smaków, estetyka serwowania, zaangażowanie i umiejętności uczniów stały się dla nich inspiracją do dalszej pracy w rodzimych już palcówkach. W ramach warsztatów, poza fenomenalną kuchnia szkolną, zaproponowaliśmy im również udział w szkoleniu przeprowadzonym przez  szefa kuchni Promu MF Polonia Unity Line Mirosława Bobrowskiego, vi-ce mistrza Europy i sędziego międzynarodowego w carvingu. Spod ręki mistrza, naszych gości i uczniów wyszły prawdziwe dzieła sztuki - owocowe bądź warzywne rzeźby, precyzyjne, kolorowe, fantazyjne.

Od Ekonomika do Krakowa z kuchnią w tle

Jako gospodarze projektu stworzyliśmy również okazję do zwiedzenia Krakowa - kolebki polskich tradycji i polskich smaków. W końcu kuchnia polska wywodzi się z królewskiego dworu.

Był to fantastyczny czas wzajemnego poznawania się, inspirowania i tworzenia planów na niedaleką przyszłość.

- Wszyscy zagraniczni goście wysoko ocenili organizację mobilności projektu, umiejętności uczniów oraz wizerunek szkoły i wyposażenie pracowni. Wielokrotnie podkreślali naszą gościnność i ogromne zaangażowanie. Marc Krewiss na pożegnaniu powiedział „Tell your headmistress that everything was briliant” - powiedział koordynator projektu.

Projekt Erasmus+ otwiera przed nami nie tylko drzwi kuchni, ale również komunikację w języku angielskim, gotowość na poznawanie odmiennych kultur, przestrzeń zagranicznych szkół i ich zwyczajów, możliwość zadaptowania tego co w nich najlepsze. Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ - Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019. Dokument odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w nim zawartość merytoryczną.

 

poniedziałek, 11, listopad 2019

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą