Budynek szkoły - ul. Szkolna

 

pracownie

szkola

Wodzisław Śląski, dnia 24 kwietnia 2020 r.

„To nie koniec, to nawet nie jest początek końca,

to dopiero koniec początku!”.

Winston Churchill

DRODZY MATURZYŚCI,

Jest piątek, 24 kwietnia, minęła godzina 12.00, właśnie teraz rozpoczynalibyśmy wspólnie uroczystość pożegnania uczniów klas maturalnych, razem: Wasi rodzice, nauczyciele, wychowawcy, zaproszeni goście, a wśród nich Ci najważniejsi, czyli Wy! Taki był plan, a wszystko toczyłoby się według ustalonego programu, ale przecież życie tworzy własne scenariusze, a miarą dojrzałości jest umiejętność odnalezienia się w nowej rzeczywistości......

czytaj więcej...

 

50-lecie

W czasie ograniczonego funkcjonowania szkoły i prowadzenia nauki na odległość uczniowie i ich rodzice /opiekunowie mogą konsultować się z nauczycielami od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 16.00 za pośrednictwem dziennika elektronicznego.

poniedziałek, 23, wrzesień 2019

Kuchnia — królestwem, gotowanie — pasją. Międzynarodowy projekt w wodzisławskim Ekonomiku

 

FpegmAJU.jpeg

 logo serce granat roll up

 

Kuchnia z pewnością może dostarczyć wrażeń. Jest spektakularna i atrakcyjna zarówno dla smakosza, jak i widza. Kuchnia to też nakład pracy, wielki zasób wiedzy i gromadzone latami doświadczenie. Tym bardziej znaczenie ma to, zdobywane w międzynarodowym towarzystwie.
Z takiej okazji skorzysta młodzież i nauczyciele Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, realizując międzynarodowy projekt Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion. Przedsięwzięcie zakłada współpracę sześciu szkół średnich zawodowych z Polski, Turcji, Słowenii, Rumunii, Włoch i Francji w zakresie podnoszenia gastronomicznych umiejętności zawodowych uczniów i nauczycieli. Tajniki kunsztu gastronomicznego zdobywać będą podczas warsztatów i zajęć praktycznych, które odbywać będą się cyklicznie w kolejnych szkołach partnerskich. W projekcie partycypować będą również uczniowie innych kierunków kształcenia, tak, by wiedza i umiejętności kulinarne przekroczyły również granice prywatnych, domowych kuchni i stały się przedmiotem zainteresowania młodych ludzi w ogóle.

Jeśli nie kuchnia polska, nie regionalna to?

Udział w projekcie zakłada kontakt z innymi nauczycielami i szefami kuchni, co pozwoli na uzupełnienie wiedzy i zapoznanie z innymi, niejednokrotnie oryginalnymi, metodami pracy w kuchni. Da uczniom i nauczycielom okazję do zapoznania się z kuchnią bałkańską, słowiańską, frankońską, włoską i charakterystyczną dla krajów Bliskiego Wschodu. Należy jednak podkreślić, że jednym z celów projektu ciągle pozostaje współpraca w zakresie promowania swojego dziedzictwa kulturalnego, jakim niewątpliwie jest kuchnia narodowa i regionalna oraz podnoszenia kompetencji zawodowych i językowych.
Projekt kulinarny – projekt korzyści

W czasie mobilności uczniowie wezmą udział w szkoleniach kulinarnych prowadzonych przez nauczycieli szkół goszczących i szefów lokalnych kuchni w restauracjach współpracujących ze szkołami. Proponowane aktywności dotyczyć będą kuchni narodowej i regionalnej kraju goszczącego oraz innych działań związanych z gastronomią, obsługą kelnerską, cateringiem, cukiernictwem, piekarstwem, badaniem jakości produktów. Poprzez udział w projekcie nauczyciele i uczniowie otrzymają wiedzę i umiejętności w zakresie przygotowania potraw charakterystycznych dla danego kraju i regionu, będą współpracowali w międzynarodowych zespołach, podniosą kompetencje zawodowe, pracy zespołowej oraz językowe (szczególnie w zakresie komunikacji i słownictwa zawodowego).

Kuchnia może być medialna?

Oczywiście — odpowiada koordynator projektu, nauczyciel w ZSE Krzysztof Zielonka — Wielojęzycznymi, medialnymi produktami końcowymi projektu będą m.in. strona internetowa zawierająca multimedialny/interaktywny słownik gromadzący terminy ogólne, ale także typowo kulinarne w każdym z języków partnerów projektu, książka kucharska z przepisami dań narodowych i regionalnych charakterystycznych dla każdego partnera — w wersji drukowanej oraz cyfrowej (do pobrania), filmy wideo z instruktażem dotyczącym przygotowywania poszczególnych potraw z książki kucharskiej.

Projekt Ekonomika Kitchen Our Kingdom Cooking Our Passion to ambitne, ciekawe, oryginalne, ale przede wszystkim smaczne wyzwanie dla wszystkich jego uczestników.
 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ - Akcja 2- Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019. Dokument odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w nim zawartość merytoryczną. 

poniedziałek, 23, wrzesień 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą