Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

Od poniedziałku, 15.10.2018r., obowiązuje nowy plan lekcji

środa, 10, październik 2018

Kuchnia na medal

Srebro i brąz dla Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach.

Wszelkie konkursy gastronomiczne od dawna cieszą się niesłabnąca popularnością, wzbudzając zainteresowanie zarówno ekspertów gotowania, jak i laików, stroniących od kulinarnych wyzwań. Ich popularności należy szukać w smaku, estetyce oraz samym procesie twórczym. Nie inaczej było w Ołomuńcu...

Wyjazd 5 października 2018 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2018 do Ołomuńca w Czechach zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego.  W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Węgier, Serbii i Polski.  

W tym roku szkołę z powodzeniem reprezentowali w kategorii junior-kucharz uczniowie klasy III Technikum Nr 2 kształcący się w zawodzie technik usług gastronomicznych: Łukasz Skowron oraz Karolina Bogocz, zdobywając srebrny i brązowy medal. Do konkursu przygotował ich nauczyciel przedmiotów gastronomicznych p. Krzysztof Zielonka.

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 60 minut dania głównego wraz z jego dekoracją. Danie powinno składać się z pięciu porcji. Uczestnicy zmagań zobligowani zostali do wykorzystania suma afrykańskiego oraz masła klarowanego, śmietany i jednego nieznanego składnika, losowanego na 30 min przed finałowym startem z „Black boxu”. Dodatkową trudnością okazała się zmiana w regulaminie konkursu – uczestnicy otrzymali całego dużego suma i samodzielnie musieli przeprowadzić obróbkę dzielenia ryby i jej filetowania przed publicznością i Jury.

Srebrny medalista Łukasz wylosował kalafior, a podał Jury danie zatytułowane  „Sum/boczek/czosnek/puree ziemniaczane/burak/dynia/sos piernikowo-śliwkowy/groszek”. Dodatkowo za rewelacyjną pracę z nożem przy filetowaniu ryby otrzymał maksymalną ilość punktów.

Karolina zainspirowała szefów kuchni jesienną paletą barw i smaków w daniu „Sum/spaghetti warzywne/fondant ziemniaczany/beurre blanc/kapary/dynia”, losując z kosza surowców dynię masłową.  

Ponadto nasza młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii „Olima 2018” w międzynarodowym centrum targowym „Flora” w Ołomuńcu. Zaś dziewczyny w wolnym czasie uczestniczyły w szkoleniu carvingu prowadzonym przez mistrza z Serbii.

Należy zaznaczyć, że to kolejny wielki sukces naszych młodych kucharzy na tym konkursie, w ubiegłym roku Łukasz zdobył Brązowy Medal, a w 2014 roku nasz Ekonomik zdobył Złoty Medal w kategorii „Mistrz i uczeń gotują razem”, gdzie do zmagań konkursowych stanął nauczyciel Krzysztof Zielonka i uczennica Iwona Kopiec, pokonując wszystkie zespoły szefów kuchni i uczniów.

 Autor: Krzysztof Zielonka

 

środa, 10, październik 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projekt

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male