czwartek, 16, maj 2019

Kulinarny Black Box, czyli gastronomiczna niespodzianka w wodzisławskim Ekonomiku

We wtorek 14 maja w pracowniach gastronomicznych wodzisławskiego Ekonomika odbył się finał drugiej edycji konkursu powiatowego „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box”. Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim we współpracy z Powiatowym Ośrodkiem Doskonalenia Nauczycieli w Wodzisławiu Śl., natomiast patronat nad konkursem objęła Restauracja Firmy Handlowej  OL-SERW Olga Serwotka w Wodzisławiu Śląskim. 

Zadaniem 8 dwuosobowych drużyn, było przygotowanie 2 porcji dania głównego na bazie polędwiczki z filetu z kurczaka i mięsa mielonego oraz 4 nieznanych surowców z "czarnej skrzynki". Uczniowie mieli do dyspozycji 15 minut w „spiżarni”, zawierającej dodatkowe składniki (tj. warzywa korzeniowe i sezonowe, mąki, tłuszcze, owoce, śmietany, przyprawy, zioła itp), 90 minut na sporządzenie potraw i 15 minut na uporządkowanie stanowiska pracy. W black boxie znalazła się: 

  • kasza pęczak,  

  • świeże liście szpinaku,  

  • czerwona cebula,  

  • suszone marynowane pomidory.

Surowce te młodzi kucharze musieli wkomponować w swoje popisowe dania. 

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne Jury, w składzie: 

  • Halina Kałuża – manager Restauracji FH Ol-Serw, Wodzisław Śl.,

  • Katarzyna Lerch – degustator kulinarny, 

  • Remigiusz Rączka – restaurator i właściciel "Rączka Gotuje" Wodzisław Śl.,

  • Kacper Luleczko – szef kuchni Tychy,

  • sekretarz konkursu, Krzysztof Zielonka – nauczyciel ZSE w Wodzisławiu Śl. 

Uczniowie przygotowali dania na wysokim poziomie i Jury miało nie lada, choć trzeba przyznać smaczny, problem do rozwiązania.  

Na konkursowych talerzach znalazły się roladki z suszonymi pomidorami, roladki w liściach szpinaku, roladki w boczku, klopsiki z pomidorami, ragout drobiowe z warzywami, kaszotto, gołąbki, sosy maślanne i buraczkowe i demi glass, warzywa pieczone, puree ziemniaczanno-warzywne, puree selerowe, puree pietruszkowe, glazurowane warzywa, sałatki wiosenne. Ostatecznie po zsumowaniu punktów wyłoniono pierwsze 3 miejsca, maksymalnie do zdobycia było 500 pkt : 

  • I miejsce – Łukasz Skowron i Agata Tworzowska 492 pkt,

  • II miejsce – Ania Elsner i Sylwia Smyczek 423 pkt,

  • III miejsce – Patrycja Mandera i Edyta Stabla 422 pkt.

Serdecznie dziękujemy Jury i organizatorom konkursu oraz firmie Ol-Serw za ufundowanie surowców i nagród w konkursie, które zostaną wręczone podczas uroczystej gali powiatowej w czerwcu. Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu dań konkursowych, a zwycięzcom życzymy powodzenia w dalszych kulinarnych zmaganiach. 

 

czwartek, 16, maj 2019

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą