niedziela, 25, marzec 2018

Kulinarny Talent Ekonomika!

22 marca, podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2018  – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się jubileuszowa 10 edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2018".

Z naszej szkoły do rywalizacji w Warszawie została wytypowana przez samego mistrza Sowę - Karolina Bogocz z kl. II TG.

"Kulinarny Talent" to jest konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów szkół gastronomicznych do 23. roku życia. To też jest pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

W zeszłym roku tytuł „Kulinarnego Talentu 2017” i statuetkę za zajęcie pierwszego miejsca w rywalizacji otrzymała Klaudia Kiełkowska z kl. IV a TG!

Tym razem zadaniem 12 uczestników finału było przygotowanie ciekawego, oryginalnego w smaku, a zarazem eleganckiego i wykwintnego dania głównego, podanego w ilości 8 porcji i czasie 40 minut!

Zgodnie z regulaminem rywalizacji, każdy z uczestników musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych składników i produktów.

W tym roku były to:
- comber z jagnięciny brytyjskiej z kością,
- minimum 3 przyprawy z portfolio marki Prymat,
- frytki z batatów marki Farm Frites,
- minimum 1 produkt marki Bonduelle Food Service (do wyboru spośród następujących: Mieszanka grzybów, Boczniaki mini, Karczochy krojone serca, Groszek cukrowy młody Snow Peas, Pasternak krojony, Salsefia krojona minute),
- napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium: czarna, earl grey, malinowa, miętowa, zielona, zielona z jaśminem,
- minimum 1 produkt ZT Kruszwica wybrany spośród następujących: Kruszwica Olej z esencją masła, Kujawski tłoczony na zimno – len, Kujawski 3 ziarna, Oliwier arachidowo-rzepakowy,
- Ser Bursztyn.

„Kulinarny Talent 2018” wybrały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd. W tym drugim zasiadali: Agnieszka Hyży, Zygmunt Chajzer, Grażyna Wolszczak, Rafał Maserak, Filip Chajzer, Joanna Racewicz, Hanna Lis i Andrzej Sołtysik

W jury profesjonalistów znaleźli się: Kurt Scheller, Robert Sowa, Kevin Aiston, Wiesław Bober, Jerzy Pasikowski i Dawid Łagowski.

Konkurs poprowadzili: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.

Jury oceniało m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę klienci restauracji.

Reprezentantka Ekonomika w Warszawie przygotowała: Marynowany w czerwonym winie comber jagnięcy z kością, panierowany w posypce z prażonych orzechów nerkowca, karczochy w tempurze, puree z salsefii, sos serowy, zapiekankę z batatów i groszku zielonego oraz boczniaki aromatyzowane czosnkiem. Do dekoracji Karolina przygotowała chips serowy i kawior z czerwonego wytrawnego wina.

Danie przez nią przygotowane znalazło duże uznanie wśród obu składów jury, szczególnie zaś zwrócono uwagę na bogactwo składników i różnorodnych smaków, a także tekstur na talerzu. W ostatecznej punktacji uczennica znalazła się tuż za podium mimo, że dziennikarz Filip Chajzer uznał przez nią przygotowaną jagnięcinę za najlepszą, a jurorka Hanna Lis napisała: „…ech dałaś czadu dziewczyno… zabrakło ci pól milimetra do podium. Masz talent. Tyle wiem…”.

Na konkursie uczennica otrzymała maksymalną ilość punktów za mis en place!

Dla Karoliny, podobnie jak dla naszej szkoły, sam udział w finale „Kulinarnego Talentu” to jest wielka nobilitacja. Swoją szansę pokazania pasji i talentu kulinarnego uczennica w pełni wykorzystała. Wszystkie słowa, które mogła usłyszeć z ust jury na pewno zmotywują ją do dalszego gastronomicznego działania i pozostaną w pamięci.

Karolina na co dzień nabywa praktycznych umiejętności kulinarnych w Restauracji „Ino wino” Pawła Nowaka, absolwenta Ekonomika.

Jej sukces możliwy był tylko dzięki wielu próbom i mozolnej pracy.

W tym miejscu pragniemy bardzo podziękować Panu Ernestynowi Janecie i naszemu absolwentowi Maćkowi Mrozkowi, za pomoc w przygotowaniach do konkursu. Na pewno nie byłoby nas w Warszawie gdyby nie działania nauczyciela przedmiotów zawodowych Janusza Sokoła. Karolina przygotowywała się pod okiem nauczyciela gastronomii Judyty Lamża.

Foto. AKPA

Autor: Judyta Lamża

 

niedziela, 25, marzec 2018

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą