W tym tygodniu klasy pierwsze technikum żywienia i usług gastronomicznych TG i TGI po raz kolejny odbyły lekcje warsztatowe w zaprzyjaźnionej restauracji „Leśniczówka”. Zajęcia są realizowane w ramach współpracy ZSE z lokalnymi przedsiębiorcami, a wodzisławska „Leśniczówka” jest firmą patronacką dla tegorocznych klas pierwszych gastronomicznych.
Trzecim tematem z cyklu były potrawy jarskie smażone i zapiekane z dodatkami mięsno-nabiałowymi. Nasi młodzi kucharze przygotowali zapiekankę warzywną z mięsem i tagliatelle pod sosem pomidorowym, ziemniaki po nelsońsku oraz placki ziemniaczane. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.
Serdecznie dziękujemy właścicielom i załodze „Leśniczówki” za gościnę, innowacyjną współpracę, wspaniałą atmosferę oraz pogłębienie u naszych młodych kucharzy pasji kulinarnych i zawodowych w realnych warunkach ich przyszłego funkcjonowania na rynku pracy.
A jak nasi gastronomowie pracowali …. zobaczcie na zdjęciach.
Autor: Krzysztof Zielonka