Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

Egzamin maturalny w terminie poprawkowym (w części pisemnej i ustnej) odbędzie się 20 sierpnia 2019 r. w siedzibie szkoły. Egzaminy rozpoczynają się o godz. 9.00. Prosi się zdających część pisemną o przybycie na egzamin pół godziny przed rozpoczęciem egzaminu. Szczegółowy harmonogram dostępny jest w sekretariacie uczniowskim szkoły. Wejście zdającego na salę egzaminacyjną jest za okazaniem dokumentu tożsamości ze zdjęciem. Przypominam, że na egzaminie obowiązują materiały i przybory pomocnicze wymienione w Komunikacie dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 20 sierpnia 2018 r. w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający na egzaminie ósmoklasisty, egzaminie gimnazjalnym i egzaminie maturalnym w 2019 roku.


Egzaminy poprawkowe dla uczniów odbędą się w dniach 26 - 27 sierpnia 2019 r. Harmonogram egzaminów dostępny jest w sekretariacie uczniowskim szkoły.


Lista podręczników dostępna jest tutaj. (Z uwagi na trwający proces dopuszczania przez Ministerstwo Edukacji Narodowej podręczników do użytku szkolnego w nowych typach szkół, szkolny wykaz podręczników zostanie uzupełniony przed rozpoczęciem roku szkolnego)

piątek, 09, listopad 2018

Lekcje w firmie patronackiej „Leśniczówka” S.C.

W dniu 8.11.2018r. klasa 2TGI odbyła lekcje warsztatowe w restauracji „Leśniczówka”. Zajęcia są realizowane w ramach współpracy ZSE z lokalnymi przedsiębiorcami a wodzisławska „Leśniczówka” jest firmą patronacką dla tegorocznych klas drugich gastronomicznych.

Tematem warsztatów były potrawy na bazie ryżu i mięsa mielonego. Uczniowie przygotowali gołąbki w kapuście, w trzech innowacyjnych odsłonach. Szefowa kuchn Pani Angelika Buda, zaproponowała sporządzenie gołąbków tradycyjnych z ryżu i mięsa w sosie z pomidorowym, gołąbków z kaszy gryczanej, pieczonej dyni i boczku w sosie z czerwonej cebuli i wina oraz wegetariańskich gołąbków z czerwonej soczewicy, smazonego pora, pietruszki i marchewki z sosem pieczarkowym.

W dalszej części przygotowano deser na baize ryżu z cukrem wanilinowym z amaretto I musem z owoców lesnych. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw. W trakcie warsztatów szefowa kuchni Pani Angelika oraz manager restauracji p.Katarzyna Ganita zapoznali uczniów ze specyfiką zakładu i pracą w restauracji.

Serdecznie dziękujemy właścicielom i załodze „Leśniczówki” za gościnę, innowacyjną współpracę, wspaniałą atmosferę oraz pogłębienie u naszych młodych kucharzy pasji kulinarnych i zawodowych w realnych warunkach ich przyszłego funkcjonowania na rynku pracy.

A jak nasi gastronomowie pracowali …. zobaczcie na zdjęciach.

Autor: Judyta Lamża

 

piątek, 09, listopad 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą