Młodzi gastronomowie z klasy 2 Technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyli ciekawą lekcję gastronomii oraz wyposażenia technicznego w zaprzyjaźnionym zakładzie masarski S.H.Ośliźlok w Skrzyszowie.
Uczniowie zgodnie z programem nauczania poznali zasady rozbioru mięsa na elementy kulinarne i przemysłową produkcję kiełbas i wędlin, asortyment wyrobów mięsnych, zasady magazynowania i utrwalania produktów.
Ponadto zapoznali się z urządzeniami przetwórstwa mięsa i zasadami HACCP obowiązującymi w zakładzie produkcyjnym. Poznali różnice i zasadę działania wilka, kutra i młynka koloidalnego, co z pewnością zapunktuje na przyszłorocznym egzaminie zawodowym.
Niespodzianką dla dziewczyn klasy II TG było zaproszenie na kawę i ciastko w domu przyjęć „Wiktoria” z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet, oczywiście z inicjatywy chłopców tejże klasy.
Serdecznie dziękujemy właścicielom, p. Ośliźlok i pracownikom za prezentację produkcji i zakładu. To kolejne praktyczne doświadczenia dla naszej młodzieży i znakomita współpraca z lokalnymi przedsiębiorcami.
Autor: Krzysztof Zielonka