W listopadzie grupa gastronomów klasy ITGP odbyła pierwsze zajęcia w restauracji firmy OL-SERW Olga Serwotka. Miejsce to popularne wśród mieszkańców Wodzisławia Śl. i okolic, cieszy się renomą smacznej kuchni. Zajęcia są realizowane w ramach współpracy ZSE z lokalnymi przedsiębiorcami, a restauracja FH OL-SERW jest firmą patronacką dla klasy pierwszej kształcącej się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Tematyką warsztatów były dodatki warzywne lekkie i skrobiowe do dań głównych. Nasi młodzi kucharze zapoznali się ze specyfiką zakładu gastronomicznego, jego wyposażeniem, aktualną kartą menu i harmonogramem prac w kuchni w danym dniu. Młodzież Ekonomika podzielona na grupy pod okiem szefowej kuchni, pracowników restauracji i ich opiekuna p. Krzysztofa Zielonki uczestniczyła w pracach obróbki wstępnej i rozdrabniania warzyw, formowania klusek, porcjowania ciasta na pizze.
Zajęcia zakończyły się degustacją lunchu.
Serdecznie dziękujemy właścicielom i załodze restauracji za poświęcony czas, innowacyjną, cykliczną współpracę, wzbogacającą edukację zawodową przyszłych kucharzy.
A jak nasi gastronomowie pracowali …. zobaczcie na zdjęciach.
Autor: Aleksandra Bienias