piątek, 04, październik 2019

Podwójne i smaczne, Srebro dla Ekonomika

Wyjazd 3 października 2019 roku na Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2019 do Ołomuńca w Czechach zakończył się kolejnym sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.  W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji i Polski.
W tym roku szkołę z sukcesem reprezentowali w kategorii junior-kucharz:  Łukasz Skowron oraz Paulina Bierza zdobywając dwa Srebrne Medale. Uczniowie trenowali pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonki.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 45 minut dania głównego włącznie z jego dekoracją, składającego się z 4 porcji, wykorzystując filet z indyka i wylosowane warzywo sezonowe z „Black boxu”.
Wielokrotny medalista Łukasz podał kompozycje regionalnych i sezonowych produktów w daniu: „Duet roladki i kuleczki z indyka / burak / dynia / słony karmel / orzech / białe wino / rokitnik”.
Zaś Paulina zainspirowała Szefów Kuchni jesienną paletą barw i polskich smaków serwując danie: „Indyk i śliwka / indyk kasza i wątróbka /czerwone wino / marchew / dynia / rzodkiewka / por”.
Ponadto nasza młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii „Olima 2019” w międzynarodowym centrum targowym „Flora” w Ołomuńcu. 

piątek, 04, październik 2019

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą