czwartek, 19, październik 2017

Warsztaty gastronomiczne pod okiem Mistrza Roberta Sowy i jego zespołu

Wodzisławski Ekonomik po raz kolejny gościł znakomitych i znanych gości. Tym razem w mury naszej szkoły po raz 2 zawitał Robert Sowa z ekipą. Nasi uczniowie dawno nie mieli tylu wrażeń i inspiracji na warsztatach kulinarnych. Dzisiejsza wizyta odbyła się w ramach serii warsztatów "Przygotowanie do kariery" organizowanych przez Prymat. Zespół Kucharzy pod wodzą Roberta Sowy odwiedzi 12 szkół gastronomicznych. Na warsztatach Uczniowie przygotowują menu składające się z przystawek, dania głównego oraz deseru. Najlepszy uczeń z każdej szkoły dostanie zaproszenie na konkurs Roberta Sowy "Kulinarny Talent" który odbędzie się podczas targów EuroGastro w Warszawie. Nie inaczej był na warsztatach w naszej szkole. Podczas dwóch tur warsztatów uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję pracować ze znakomitym kucharzem, który jest nie tylko autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej, ale i pasjonatem gotowania z wielkim poczuciem humoru. Robert Sowa to kreator menu największych wydarzeń kulinarnych w Polsce, znany szerokiej publiczności z programów telewizyjnych i audycji radiowych ostatnio z Mistrza Smaku. W realizacji tego wspaniałego przedsięwzięcia pomogła znana na rynku firma Prymat. Już od godzin porannych uczniowie z entuzjazmem oczekiwali na przybycie Mistrza w pełnej gotowości i w nowych fartuszkach, bardzo gustownych i modnych, podarowanych uczniom przez firmę PRYMAT. W trakcie warsztatów panowała wspaniała, rodzinna atmosfera. Uczniowie nie tylko przygotowywali pyszne dania, znaleźli również czas na rozmowę z Mistrzem, poznając tajniki dobrej kuchni. Wspomnieć należy, że Robert Sowa to naprawdę wymagający kucharz, z ogromną wiedzą, profesjonalista w każdym calu, potrafiący zainspirować młodych adeptów sztuki kulinarnej. Restaurator zdradził młodzieży kilka tajników kulinarnych, a także opowiadał o aktualnie obowiązujących trendach w gastronomii, a te zmieniają się co rusz.

Uczniowie pod okiem i fachowca i jego ekipy przygotowali niezwykle smaczne i inspirujące potrawy:

  • hummus z orzechami nerkowca z pumperniklem oraz z rodzynkami ze smażoną pitą,

  • roladki z szynki parmeńskiej,

  • faszerowane suszone pomidory,

  • marynowane oliwki, jabłuszka kaparów, tapenadę z czarnych oliwek, marynowane mini korniszony, marynowana fetą,

  • filety z kaczki w musztardzie miodowej,

  • duszone śliwki w śliwowicy i przyprawach korzennych,

  • deser Pavlovej aromatyzowany imbirem z lodami i malinami z ziarnami granatu z sosem waniliowym.

Trzeba przyznać, ze było to niebo dla podniebienia. Każdy uczestnik miał możliwość degustacji przygotowanych potraw. Po każdej turze przyszedł czas na podsumowanie warsztatów, rozdanie certyfikatów uczestnictwa oraz książek autorstwa gościa, ufundowanych przez firmę PRYMAT. Uczniowie zostali docenieni za otwartość, chęć do pracy, wiedzę i zaangażowanie, mogli wysłuchać kilku cennych podpowiedzi i mądrości życiowych, jakimi należy się kierować w życiu. Jak podsumował Mistrz praca w gastronomii daje wiele satysfakcji. Jak gotować to tylko z pasją.

Dodajmy, że szkoła otrzymała mnóstwo przypraw i gadżetów, które podarowała firma PRYMAT. Robert Sowa udzielił również wywiadu, który przeprowadził uczeń Ekonomika. Na zakończenie Pani Wicedyrektor Aleksandra Musiał zwróciła się do gości z gorącym podziękowaniem za przeprowadzenie warsztatów gastronomicznych na bardzo wysokim poziomie, dających uczniom szkoły możliwości rozwoju, a także motywację do zdobywania jak najlepszych umiejętności prowadzących do sukcesu zawodowego i realizacji życiowych pasji.

Nasi goście zostali obdarowani drobnymi pamiątkami z Ekonomika oraz poduszkami w kształcie czapki kucharskiej z logo szkoły wykonanymi przez mamę jednej z uczennic, za co bardzo dziękujemy. Serdecznie dziękujemy zespołowi Roberta Sowy za przeprowadzenie warsztatów kulinarnych z naszą młodzieżą i umożliwienie zetknięcia się ze światową gastronomią. Podziękowania należą się również firmie PRYMAT, która już drugi raz umożliwiła nam takie spotkanie. Liczymy na dalszą owocną współpracę. To spotkanie pokazuje po raz kolejny, że warto uczyć się w Ekonomiku, uczniowie mają możliwość zetknięcia się z ciekawymi postaciami z gastronomii. Dlatego już teraz zapraszamy do Ekonomika gimnazjalistów od września.

Autor: Ekonomista, Krzysztof Zielonka

czwartek, 19, październik 2017

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą