W środę 10 kwietnia 2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskim w Wiśle, po raz dziewiąty odbył się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Gotuj z pasją” w kategorii kucharz. W zeszłym roku nasi uczniowie Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko zupełnie zdominowali rywalizację zajmując I i II miejsce. Organizatorem tegorocznego konkursu było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” wraz z Fundacją Alternative. Konkurs był podsumowaniem realizowanego w szkole zadania publicznego, wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie, skierowanego do uczniów ZSGH oraz uczniów klas gimnazjalnych i ósmoklasistów. Głównymi celami realizowanego zadania były intensywna promocja potencjału edukacyjnego i doskonalenie umiejętności zawodowych.
Do konkursu przystąpiło 15 kucharzy z następujących szkół:
• Zespół Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej;
• Zespół Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych w Cieszynie;
• Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju;
• Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim;
• Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wadowicach;
• Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach;
• Zespół Szkół Nr 3 w Bochni;
• Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach;
• Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących Centrum Kształcenia Praktycznego w Moszczanicy;
• Zespół Szkół Przyrodniczo–Technicznych w Międzyświeciu;
• Zespół Szkół Ogólnokształcących im. ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej;
• Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;
• Szkoła z Bohumina z Czech.
Nad prawidłowością konkursu w kategorii kucharz czuwały dwa składy sędziowskie.
Skład jury degustacyjnego stanowili szefowie:
• Adam Kajfosz – szef kuchni, dzięki któremu mogliśmy przeprowadzić szkolne warsztaty połączone z promocją szkoły;
• Mateusz Guzik – szef kuchni Enoteka Pergamin w Krakowie;
• Miłosz Kempka – Sous Chef restauracji Szara Gęś w Krakowie;
• Konrad Klimek – szef kuchni Markowej Destylarni w Szczyrku;
• Maciej Ludorowski – szef kuchni w Dworze Kukuczka w Istebnej;
• Michał Mleczko – szef kuchni w Karczmie Kubalonka w Istebnej;
• Jarosław Lubecki – szef kuchni restauracji Angel`s Steak &Pub w Ustroniu;
• Paweł Perfecki – szef kuchni restauracji Sakana Sushi & Sticks w Krakowie.
Skład jury technicznego stanowili szefowie:
• Jakub Pustówka – kucharz w Hotelu Monopol w Katowicach;
• Karol Procner – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
• Paweł Cieślar – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
• Dawid Cieślar – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
• Damian Badura – kucharz w Prodiż Bistro & Nero – Fabryka Porcelany w Katowicach,
• Dominik Witkoś – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
• Dawid Lewandowski – kucharz w Villa Garden w Chorzowie;
• Mateusz Doroluk – szef kuchni w Korbasowym Dworze.
W kategorii kucharz uczniowie sporządzali 4 porcje dania zasadniczego na bazie ryb w czasie 2 godzin.
Z prawdziwą przyjemnością informujemy, że uczennica z klasy II TGI Anna Elsner zajęła II miejsce w tym konkursie. I miejsce przyznano Teresie Polak z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Moszczanicy za „Żywieckiego pstrąga z charakterem”, z kolei III Rafałowi Moskała z Zespołu Szkół Przyrodniczo–Technicznych w Międzyświeciu za „Pstrąga otulonego zielonym płaszczykiem z sosem ćwikłowym”.
Ania przygotowała pod okiem opiekuna pani Judyty Lamża „Polędwicę z dorsza pod płaszczykiem ziołowym w asyście rybnego gołąbka, wiosennych warzyw, puree selerowo–ziemniaczanego, chipsa serowego oraz sosu maślanego”. Jej danie przez licznych jurorów okrzyknięte zostało konkursową „smakową petardą”. Naszej uczennicy gratulujemy kolejnego już sukcesu.