Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

EGZAMIN MATURALNY – SIERPIEŃ 2019

Absolwenci, którzy przystąpili do wszystkich egzaminów obowiązkowych, a nie zdali tylko jednego egzaminu z przedmiotu obowiązkowego, mają prawo przystąpienia do egzaminu w terminie poprawkowym: 1. część pisemna – 20 sierpnia 2019 r. (wtorek, godz. 9:00) 2. część ustna – 20-21 sierpnia 2019 r. (harmonogram ustalają dyrektorzy szkół) Warunkiem przystąpienia do egzaminu w terminie poprawkowym jest złożenie do dyrektora szkoły w terminie do 11 lipca br. Oświadczenia o zamiarze przystąpienia do egzaminu maturalnego z danego przedmiotu w  terminie poprawkowym. Oświadczenia należy składać w sekretariacie szkoły.


Lista podręczników dostępna jest tutaj. (Z uwagi na trwający proces dopuszczania przez Ministerstwo Edukacji Narodowej podręczników do użytku szkolnego w nowych typach szkół, szkolny wykaz podręczników zostanie uzupełniony przed rozpoczęciem roku szkolnego)

sobota, 27, kwiecień 2019

„Ryby w tradycji kuchni polskiej”

W środę 10 kwietnia 2019 w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskim w Wiśle, po raz dziewiąty odbył się Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych „Gotuj z pasją” w kategorii kucharz. W zeszłym roku nasi uczniowie Klaudia Kiełkowska i Kacper Luleczko zupełnie zdominowali rywalizację zajmując I i II miejsce. Organizatorem tegorocznego konkursu było Stowarzyszenie Na Rzecz Wspierania Rozwoju Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich „Teraz Patelniok” wraz z Fundacją Alternative. Konkurs był podsumowaniem realizowanego w szkole zadania publicznego, wspieranego przez Zarząd Powiatu w Cieszynie, skierowanego do uczniów ZSGH oraz uczniów klas gimnazjalnych i ósmoklasistów. Głównymi celami realizowanego zadania były intensywna promocja potencjału edukacyjnego i doskonalenie umiejętności zawodowych.

Do konkursu przystąpiło 15 kucharzy z następujących szkół:
• Zespół Szkół im. Juliana Tuwima w Bielsku Białej;
• Zespół Szkół Ekonomiczno–Gastronomicznych w Cieszynie;
• Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju;
• Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim;
• Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wadowicach;
• Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach;
• Zespół Szkół Nr 3 w Bochni;
• Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach;
• Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących Centrum Kształcenia Praktycznego w Moszczanicy;
• Zespół Szkół Przyrodniczo–Technicznych w Międzyświeciu;
• Zespół Szkół Ogólnokształcących im. ks. prof. Józefa Tischnera w Limanowej;
• Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle;
• Szkoła z Bohumina z Czech.

Nad prawidłowością konkursu w kategorii kucharz czuwały dwa składy sędziowskie.
Skład jury degustacyjnego stanowili szefowie:
• Adam Kajfosz – szef kuchni, dzięki któremu mogliśmy przeprowadzić szkolne warsztaty połączone z promocją szkoły;
• Mateusz Guzik – szef kuchni Enoteka Pergamin w Krakowie;
• Miłosz Kempka – Sous Chef restauracji Szara Gęś w Krakowie;
• Konrad Klimek – szef kuchni Markowej Destylarni w Szczyrku;
• Maciej Ludorowski – szef kuchni w Dworze Kukuczka w Istebnej;
• Michał Mleczko – szef kuchni w Karczmie Kubalonka w Istebnej;
• Jarosław Lubecki – szef kuchni restauracji Angel`s Steak &Pub w Ustroniu;
• Paweł Perfecki – szef kuchni restauracji Sakana Sushi & Sticks w Krakowie.

Skład jury technicznego stanowili szefowie:
• Jakub Pustówka – kucharz w Hotelu Monopol w Katowicach;
• Karol Procner – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
• Paweł Cieślar – szef kuchni w Karczmie u Karola w Wiśle,
• Dawid Cieślar – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
• Damian Badura – kucharz w Prodiż Bistro & Nero – Fabryka Porcelany w Katowicach,
• Dominik Witkoś – kucharz w restauracji Fiorentina w Krakowie,
• Dawid Lewandowski – kucharz w Villa Garden w Chorzowie;
• Mateusz Doroluk – szef kuchni w Korbasowym Dworze.

W kategorii kucharz uczniowie sporządzali 4 porcje dania zasadniczego na bazie ryb w czasie 2 godzin.

Z prawdziwą przyjemnością informujemy, że uczennica z klasy II TGI Anna Elsner zajęła II miejsce w tym konkursie. I miejsce przyznano Teresie Polak z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Moszczanicy za „Żywieckiego pstrąga z charakterem”, z kolei III Rafałowi Moskała z Zespołu Szkół Przyrodniczo–Technicznych w Międzyświeciu za „Pstrąga otulonego zielonym płaszczykiem z sosem ćwikłowym”.
Ania przygotowała pod okiem opiekuna pani Judyty Lamża „Polędwicę z dorsza pod płaszczykiem ziołowym w asyście rybnego gołąbka, wiosennych warzyw, puree selerowo–ziemniaczanego, chipsa serowego oraz sosu maślanego”. Jej danie przez licznych jurorów okrzyknięte zostało konkursową „smakową petardą”. Naszej uczennicy gratulujemy kolejnego już sukcesu.

sobota, 27, kwiecień 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą