Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie


Dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych informuje, że od 25 marca do 10 kwietnia 2020 r. szkoła realizować będzie kształcenie na odległość. Informacje o sposobie i trybie realizowania zadań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania szkoły została przesłana Państwu drogą elektroniczną przez dziennik elektroniczny.


W czasie ograniczonego funkcjonowania szkoły i prowadzenia nauki na odległość uczniowie i ich rodzice /opiekunowie mogą konsultować się z nauczycielami od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00 - 16.00 za pośrednictwem dziennika elektronicznego.


Zapraszamy!

Zapraszamy uczniów szkół podstawowych wraz z rodzicami na Dzień Otwartych Drzwi Szkoły.

Kiedy? Sobota, 25 kwietnia 2020r., od 10:00 do 13:00.

Gdzie? Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, ul. Szkolna 1.


poniedziałek, 17, luty 2020

Smaki orientu, czyli o tym jak nauczyciele Ekonomika zbierali doświadczenie w Turcji

pogo proj

Tym razem Erasmus zaprowadził nauczycieli Ekonomika, aż do odległej Turcji. Ubiegły tydzień upłynął im pod znakiem gotowania, smakowania i poznawania odległej kuchni i kultury parterów w projekcie.

W warsztatach przygotowanych przez turecką szkołę uczestniczyli nauczyciele wodzisławskiego Ekonomika: Krzysztof Zielonka i Iwona Cesarz. Bogaty program warsztatów gastronomicznych  realizowanych w ramach projektu „Kitchen our Kingdom, Cooking our Passion” obejmował delicje kuchni tureckiej i regionu Anatolii znajdującej się w Azji Mniejszej. Uczestnicy przygotowali między innymi: faszerowane bakłażany, ostrą zupę arabską, zupę pomidorową z suszoną okrą, mielone kotleciki z ziemniakami i papryką, ciasto cytrynowe w syropie czy pistacjową baklawę.
- Zajęcia trwały od rana do wieczora, były przeplatane zwiedzaniem szkoły, zapoznaniem z kulturą i tańcami tureckimi, także na kuchni - wspomina Krzysztof Zielonka.
Lutowy wyjazd służył integracji uczestników projektu, z pewnością miał wpływ na ich umiejętności gastronomiczne i rozwinął kompetencje językowe.
- Przyprawianie w kuchni tureckiej, to sztuka. Feeria zapachów, barw i niuanse w dozowaniu przypraw mogą przyprawić o zawrót głowy - przyznała Iwona Cesarz.
Szkoła turecka przygotowuje uczniów do zawodów m. in. w gastronomii, opiece społecznej, pracy administracyjno-biurowej, handlowej, ale także w zawodach u nas nieznanych, takich jak: pomoc sądowa czy asystent sądowy. Obecnie kształci się tam 700 uczennic, które mogą korzystać z internatu i w pełni doposażonej bazy dydaktycznej.
- Współpraca z partnerem z Turcji jest dla nas bardzo ważna. Przede wszystkim z powodu odmienności kulturowo-gastronomicznej, która wprowadza uczniów wodzisławskiego Ekonomika, w zupełnie odmienną przestrzeń kulinarną i czyni ich umiejętności uniwersalnymi. A to właśnie pożądane jest przez współczesnego pracodawcę - uniwersalność doświadczeń. Niezmiernie cieszymy się z realizacji tego projektu - podsumowała Maria Lach, dyrektor wodzisławskiego Ekonomika.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu Erasmus+ - Akcja 2 - Współpraca szkół w sektorze Edukacja szkolna. Konkurs 2019. Dokument odzwierciedla jedynie stanowisko autora i Komisja Europejska ani Narodowa Agencja nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną w nim zawartość merytoryczną.

poniedziałek, 17, luty 2020

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą