Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

Egzamin maturalny w terminie poprawkowym (w części pisemnej i ustnej) odbędzie się 20 sierpnia 2019 r. w siedzibie szkoły. Egzaminy rozpoczynają się o godz. 9.00. Prosi się zdających część pisemną o przybycie na egzamin pół godziny przed rozpoczęciem egzaminu. Szczegółowy harmonogram dostępny jest w sekretariacie uczniowskim szkoły. Wejście zdającego na salę egzaminacyjną jest za okazaniem dokumentu tożsamości ze zdjęciem. Przypominam, że na egzaminie obowiązują materiały i przybory pomocnicze wymienione w Komunikacie dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 20 sierpnia 2018 r. w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający na egzaminie ósmoklasisty, egzaminie gimnazjalnym i egzaminie maturalnym w 2019 roku.


Egzaminy poprawkowe dla uczniów odbędą się w dniach 26 - 27 sierpnia 2019 r. Harmonogram egzaminów dostępny jest w sekretariacie uczniowskim szkoły.


Lista podręczników dostępna jest tutaj. (Z uwagi na trwający proces dopuszczania przez Ministerstwo Edukacji Narodowej podręczników do użytku szkolnego w nowych typach szkół, szkolny wykaz podręczników zostanie uzupełniony przed rozpoczęciem roku szkolnego)

wtorek, 13, listopad 2018

Słodkie sto lat Niepodległa!

Dziś korytarz szkoły kusił słodyczą, przyciągał wzrok biało-czerwonymi barwami, kulinarnie przypominał o niedzielnym święcie.  

Szkolny konkurs „Tort dla Niepodległej” zachęcił 39 uczestników pracujących indywidualnie lub w tandemach do zaprezentowania cukierniczych precjozów - tortów, nawiązujących barwami, tradycyjnymi smakami bądź dekoracją do świetności ostatnich stu lat Polski. 

Prace uczniów ocenili znakomici cukiernicy: Pan Krzysztof Kuźnik i Pan Jerzy Waltar,  Pani Elżbieta Kaczmarek-Wija oraz pomysłodawczynie i organizatorki konkursu Pani Judyta Lamża i Pani Alina Awdziejczyk. Nagrody ufundowała Rada Rodziców i Fundacja Szkolna Ekonomik. Sponsorem konkursu była firma Prymat. Wśród kreatorów cudownych i smacznych tortów upamiętniających Niepodległą 1. miejsce zajęła Karolina Waler z kl. III TG, 2. uczennice Wiktoria Szymiczek i Oliwia Ficke z klasy II TG, z kolei na trzecim miejscu uplasował się uczeń I klasy BS – Kacper Czaja. 

Jury niejednokrotnie podkreślało bardzo wysoki poziom konkursu, ogromną staranność i pracę włożoną w przygotowanie tych słodkich delicji. Nie bez znaczenia był również smak – za jego kreację wyróżnieni zostali uczniowie klasy III TG: Łukasz Skowron i Patrycja Mandera. A jak degustatorzy podkreślali, smaki były rozmaite: tradycyjny i wyraźny kajmak rywalizował z dostojnym migdałem, malina i truskawka przypominały o narodowych barwach, zaś stracciatella kazała sięgnąć do kuchni włoskiej i choć nie częstowaliśmy tradycyjną południową zupą, twórcą udało się odtworzyć ten „poszarpany” smak. 

Warto wspomnieć, że to nie jedyny pomysł na słodkie urodziny. Smaczną pamiątkę przygotowała również klasa II TG, pod opieką Pana Krzysztofa Zielonki, która 9.11.2018 r. pod hasłem „100 deserów na 100 lat!” częstowała nauczycieli i uczniów dwukolorowymi galaretkami. 

To znak czasów, że potrafimy również w ten sposób świętować wydarzenia, które stanowią o naszej tożsamości, wartości i wyjątkowości. Włożyliście w to całe swoje serce, talent i umiejętności... daliście to, co w Was najlepsze. Dziękujemy!

Autor: Aleksandra Bienias

 

wtorek, 13, listopad 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą