Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

Uwaga! Terminy egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.
Prosimy uczniów oraz absolwentów o zapoznanie się z terminami i godzinami egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie – sesja styczeń - luty 2020r.
Szczegółowy harmonogram egzaminów znajduje się na tablicy ogłoszeń przy sekretariacie uczniowskim. Wszelkie niezbędne informacje dotyczące egzaminu dostępne są także w sekretariacie uczniowskim.
Osoby przystępujące do egzaminu proszone są o zgłoszenie się co najmniej 30 min. przed terminem rozpoczęcia egzaminu. Na egzamin należy zabrać dokument potwierdzający tożsamość a także przybory wymienione w komunikacie dyrektora OKE.

wtorek, 13, listopad 2018

Słodkie sto lat Niepodległa!

Dziś korytarz szkoły kusił słodyczą, przyciągał wzrok biało-czerwonymi barwami, kulinarnie przypominał o niedzielnym święcie.  

Szkolny konkurs „Tort dla Niepodległej” zachęcił 39 uczestników pracujących indywidualnie lub w tandemach do zaprezentowania cukierniczych precjozów - tortów, nawiązujących barwami, tradycyjnymi smakami bądź dekoracją do świetności ostatnich stu lat Polski. 

Prace uczniów ocenili znakomici cukiernicy: Pan Krzysztof Kuźnik i Pan Jerzy Waltar,  Pani Elżbieta Kaczmarek-Wija oraz pomysłodawczynie i organizatorki konkursu Pani Judyta Lamża i Pani Alina Awdziejczyk. Nagrody ufundowała Rada Rodziców i Fundacja Szkolna Ekonomik. Sponsorem konkursu była firma Prymat. Wśród kreatorów cudownych i smacznych tortów upamiętniających Niepodległą 1. miejsce zajęła Karolina Waler z kl. III TG, 2. uczennice Wiktoria Szymiczek i Oliwia Ficke z klasy II TG, z kolei na trzecim miejscu uplasował się uczeń I klasy BS – Kacper Czaja. 

Jury niejednokrotnie podkreślało bardzo wysoki poziom konkursu, ogromną staranność i pracę włożoną w przygotowanie tych słodkich delicji. Nie bez znaczenia był również smak – za jego kreację wyróżnieni zostali uczniowie klasy III TG: Łukasz Skowron i Patrycja Mandera. A jak degustatorzy podkreślali, smaki były rozmaite: tradycyjny i wyraźny kajmak rywalizował z dostojnym migdałem, malina i truskawka przypominały o narodowych barwach, zaś stracciatella kazała sięgnąć do kuchni włoskiej i choć nie częstowaliśmy tradycyjną południową zupą, twórcą udało się odtworzyć ten „poszarpany” smak. 

Warto wspomnieć, że to nie jedyny pomysł na słodkie urodziny. Smaczną pamiątkę przygotowała również klasa II TG, pod opieką Pana Krzysztofa Zielonki, która 9.11.2018 r. pod hasłem „100 deserów na 100 lat!” częstowała nauczycieli i uczniów dwukolorowymi galaretkami. 

To znak czasów, że potrafimy również w ten sposób świętować wydarzenia, które stanowią o naszej tożsamości, wartości i wyjątkowości. Włożyliście w to całe swoje serce, talent i umiejętności... daliście to, co w Was najlepsze. Dziękujemy!

Autor: Aleksandra Bienias

 

wtorek, 13, listopad 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą