Wiosna w Ekonomiku zawitała wraz ze znakomitymi wynikami gastronomów. Uczennica klasy IITGI Anna Elsner wywalczyła w Bielskim Regionalnym Konkursie Kulinarnym Puchar VIP za najlepszą potrawę! Tematem IX edycji rywalizacji była „Finezja smaku potraw z indyka”. W konkursie wzięli udział uczniowie klas gastronomicznych całego południowego regionu Polski. Ania za zadanie miała przygotowanie 4 porcji dania zasadniczego z wykorzystaniem mięsa z indyka, w ciągu 90 minut.
W czasie konkursu bardzo liczne jury pod przewodnictwem Panów Krzysztofa Gawlika i Jacka Dutka, w części technicznej oceniało: przygotowanie stanowiska pracy, higienę pracy, bezpieczeństwo, zużycie surowców oraz profesjonalizm pracy. W części degustacyjnej brano pod uwagę: walory organoleptyczne, wygląd, sposób podania, aranżację, dobór składników. W Bielsku Ania przygotowała: zrazy z indyka w sosie szafranowym, w towarzystwie wiosennych warzyw, pieczarki sztygara, puree pietruszkowego, chipsa ziemniaczanego i ziół. Uczennica Ekonomiku wyróżniała się profesjonalizmem pracy, dobrym przygotowaniem i przemyśleniem tematu. Zebrała od sędziów konkursu pochwały za aranżację na talerzu, smak i wiele różnych elementów dania. Jury techniczne nagrodziło jej pracę maksymalną ilością punktów, a cały skład oceniających Pucharem za najlepsze danie. Uczennica trenowała pod okiem nauczycielki Judyty Lamża.
Gratulujemy i życzymy sukcesów nie tylko wiosną!