niedziela, 28, maj 2017

Sukcesy młodych kucharzy w Dąbrowie Górniczej

W dniu 25 maja 2017r., w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej odbyła się dziesiąta edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego dla szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym pt.: „Młodzi gotują 2017”.
W zmaganiach uczestniczyło 14 dwuosobowych drużyn uczniów ze szkół województwa śląskiego.

Konkurs składał się z dwóch części, pierwszej indywidualnej teoretycznej – testu z wiedzy gastronomicznej i zasad żywienia oraz części praktycznej wykonywanej w zespołach dwuosobowych, a także wypowiedzi ustnej przed szefami kuchni. Tematem tej edycji zmagań kulinarnych było danie główne na bazie nasion roślin strączkowych.

Zespół Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego reprezentowaly dwie drużyny uczniowie klasy III ATG, Klaudia Kiełkowska i Robert Kuśka, pod kierunkiem p. Judyty Lamży i uczniowie klasy I TG Patrycja Mandera i Karolina Waler przygotowane przez p. Krzysztofa Zielonkę.

Nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej popisali się mistrzowskim smakiem dań zajmując trzecie miejsce za „Strączkową fantazję – policzki wieprzowe / assiette z groszku zielonego / fasola adruki / białe wino / boczniak / arbuz / masło” dla drużyny Klaudii i Roberta.

Natomiast drużyna klasy pierwszej Patrycja i Karolina, otrzymały wyróżnienie i puchar za kompozycję ziół za „Trio z ciecierzycy – ciecierzyca / humus / pieróg / groszek / serca / burak” .

Młodym kucharzom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Tekst i zdjęcia: Krzysztof Zielonka

 

niedziela, 28, maj 2017

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą