W poniedziałek 23 kwietnia tego roku w pracowniach gastronomicznych wodzisławskiego Ekonomika odbyła się seria warszatów z przygotowywania zakąsek sushi, prowadzonych przez sous chefa Unity Line M/F Polonia Kamila Wójciaka.
W tych nietypowych lekcjach wzięły udział klasy I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami. Młodzi kucharze zapoznali się z podstawowymi surowcami do sporządzania sushi, algami nori, glonami konbu, pastą Wasabi, imbirem marynowanym, marynowaną rzodkwią japońską, japońskim węgorzem rzecznym, plastrami wędzonego łososia, plastrami krewetek i kalmarów, kawiorem ryb latających, sosem sojowym, sosem Kabajaki i ryżem ugotowanym i zaprawionym cukrem z octem ryżowym.
Nasi gastronomowie uczyli się sporządzać trzy podstawowe rodzaje sushi, tj. futomaki, kalifornia sushi, nigiri sushi wykorzystując jeszcze inne dodatki, jak: serek filadelfia, kolorową papryke, ogórek zielony, szczypior, pietruszkę, prażony i jasny sezam.
Kreatywność młodych adeptów sztuki kulinarnej i szybkość przyswajania technik zwijania sushi zaskoczyła nawet prowadzących warsztaty, czego rezultaty można zobaczyć na zdjęciach.
Serdecznie dziekujemy pracownikom firmy Unity Line za aktywne zaangażowanie w edukację zawodową przyszłych kucharzy. Liczymy na dalszą owocną współpracę z Ekonomikiem.
Autor: Krzysztof Zielonka