Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

wtorek, 04, grudzień 2018

Warsztaty z „Hotelem SPA Laskowo”

Dzień po Śląskiej Jesieni Kulinarnej, w pracowni gastronomicznej mieliśmy przyjemność gościć Panią Katarzynę Fojcik-Graczkowską - szefową kuchni restauracji „Hotel SPA Laskowo” w Jankowicach oraz Pana Mateusza Sobeczko – również kucharza tejże restauracji. Poprowadzili oni warsztaty z kaczką w roli głównej, w trakcie których młodzież wykonała kilka bardzo ciekawych i kreatywnych potraw.

Na początek była atrakcyjna przystawka: wątróbka z kaczki/kurki/kasztany/prażona brukselka podane z świeżo pieczonym chlebem z dodatkiem palonego siana.

Uczniowie przygotowali dwie wersje dania głównego. Pierwszą opcją była: pierś z kaczki/ puree z dyni/ smażona marchew/ żółtko gotowanego sous vide, drugą: konfitowane w tłuszczu gęsim udka z kaczki/ buraki czerwone i żółte/krokiet ziemniaczany/ espuma z twarożku.

Przy okazji wyjaśniamy o co chodzi z tym konfitowaniem. Termin ten odnosi się do konserwowania żywności, a zwłaszcza mięsa, poprzez długotrwałą obróbkę termiczną w głębokim tłuszczu, najczęściej tego samego gatunku, co poddane obróbce mięso, w temperaturze nie przekraczającej 85°C. Mięso konfitowane, można było przechowywać w chłodzie nawet do trzech miesięcy. Obecnie konfituje się mięso gęsi lub kaczki, tylko dla walorów smakowych. Nazwa metody wywodzi się od francuskiego confire, to znaczy „zachowanie”. Już w połowie średniowiecza tak określano owoce gotowane i konserwowane w cukrze.  Stąd dobrze nam znana konfitura…

Przygotowane dania były przepyszne, co możecie zaobserwować na zdjęciach, a uczniowie z kl. III i IVa TG zachęceni przez Panią Kasię i Pana Mateusza wykazali się duża inwencją i kreatywnością.

Bardzo dziękujemy kucharzom z „Hotelu SPA Laskowo” za poświęcony czas i wiele cennych, a także praktycznych informacji. Opiekun, pani Judyta Lamża, oraz uczniowie mają nadzieję na rychłe następne spotkania.

 

wtorek, 04, grudzień 2018

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projekt

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male