21 maja rozpoczęła się francuska przygoda uczniów biorących udział w stażu zagranicznym w ramach programu POWER VET. 12 gastronomów i 4 hotelarzy wyruszyło do miasta Nantes na południu Francji, aby zdobywać bezcenne doświadczenia zawodowe pod okiem francuskich profesjonalistów. Pierwszy tydzień za nimi a oto, co sądzą:
Pierwszego dnia poznaliśmy naszych szefów i podpisaliśmy umowy. Gastronomowie poznają nowe smaki w typowo francuskich przytulnych i klimatycznych restauracjach, gdzie ludzie są niezwykle przyjaźnie do siebie nastawieni, pracują w zespołach, w których nie brakuje humoru. Jedni pracują z owocami morza, niektórzy z deserami, a jeszcze inni z rybami. Hotelarze poznają warunki panujące w 4- 5- gwiazdkowych hotelach. Jest przepiękna pogoda, słońce świeci do późnego wieczora. W mieście jest wszechobecna tolerancja i różnorodność rasowa, co bardzo Nam się podoba. Ludzie są bardzo mili i wbrew stereotypom próbują sie dogadać po angielsku lub porozumiewać w inny sposób. Domki, w których mieszkamy, są bardzo dobrze wyposażone. Właściciel restauracji, w której spotykamy się na kolacjach, często zaskakuje nas tutejszymi deserami, które również są smaczne. Obiekt posiada basen i minigolf. W Nantes jest łatwa i wygodna komunikacja miejska. Wszystkim bardzo się podoba.
Mieliśmy także okazję zobaczyć bezcenne zabytki francuskiej stolicy podczas sobotniej wycieczki. Po Paryżu poruszaliśmy się metrem, ale przede wszystkim spacerowaliśmy, aby móc jak najwięcej zobaczyć.
Z pozdrowieniami, stażyści z Francji :)
Tekst i zdjęcia: Iwona Cesarz