Budynek szkoły - ul. Szkolna
Pracownie gastronomiczne
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - lato
Kilka z naszych pracowni komputerowych - część służy tylko informatykom, a pozostałe wszystkim zawodom
Zieleń na placu wewnętrznym szkoły - wczesna wiosna
Pracownie hotelarskie i pokój hotelowy
Pracownie obsługi turystycznej i handlowców

 

pracownie

Egzamin maturalny w terminie poprawkowym (w części pisemnej i ustnej) odbędzie się 20 sierpnia 2019 r. w siedzibie szkoły. Egzaminy rozpoczynają się o godz. 9.00. Prosi się zdających część pisemną o przybycie na egzamin pół godziny przed rozpoczęciem egzaminu. Szczegółowy harmonogram dostępny jest w sekretariacie uczniowskim szkoły. Wejście zdającego na salę egzaminacyjną jest za okazaniem dokumentu tożsamości ze zdjęciem. Przypominam, że na egzaminie obowiązują materiały i przybory pomocnicze wymienione w Komunikacie dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 20 sierpnia 2018 r. w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający na egzaminie ósmoklasisty, egzaminie gimnazjalnym i egzaminie maturalnym w 2019 roku.


Egzaminy poprawkowe dla uczniów odbędą się w dniach 26 - 27 sierpnia 2019 r. Harmonogram egzaminów dostępny jest w sekretariacie uczniowskim szkoły.


Lista podręczników dostępna jest tutaj. (Z uwagi na trwający proces dopuszczania przez Ministerstwo Edukacji Narodowej podręczników do użytku szkolnego w nowych typach szkół, szkolny wykaz podręczników zostanie uzupełniony przed rozpoczęciem roku szkolnego)

czwartek, 16, maj 2019

Wirtuoz sztuki kulinarnej Kurt Scheller uczy młodzież wodzisławskiego Ekonomika

W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem znamienitego gościa Kurta Schellera – szefa kuchni, nauczyciela, miłośnika smaku i dobrej kuchni. 

Warsztaty adresowane były do uczniów klas II i III kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież pod okiem Mistrza podjęła się wykonania włoskiej zupy z warzyw, puree z ziemniaków i selera z mini cordon blue. Druga grupa gotujących adeptów fachu kulinarnego, korzystając z doświadczenia gościa, przygotowała krem karmelowy, kaszę gryczaną z warzywami korzeniowymi i medaliony ze schabu w cieście naleśnikowym. Brzmi pysznie! 

Takie doświadczenia, inspirowanie się najlepszymi stanowi o efektywności edukacji. Naszym obowiązkiem jako szkoły jest stwarzanie ku temu sposobności - mówi dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych Maria Lach.  Jesteśmy zaszczyceni i dumni, że mogliśmy gościć dziś Szefa kuchni Kurta Schellera, jestem przekonana, że jego wizyta, charyzmatyczna osobowość i cenna lekcja na długo zostaną w pamięci uczniów i nauczycieli. 

Rzeczywiście gotujący z Gościem uczniowie, nie kryli swojego zachwytu i entuzjazmu wynikającego z dzisiejszych warsztatów. Joanna, uczennica klasy II podkreśliła, jak ważna w kuchni jest możliwość korzystania z wiedzy i umiejętności najlepszych. Warsztat młodego kucharza jest zawsze wynikiem konfrontacji młodzieńczego eksperymentu ze smakiem doświadczenia. 

Bylibyśmy zachwyceni i usatysfakcjonowani, gdyby lekcje ze światowymi mistrzami kuchni weszły na stałe w tradycję naszej szkoły - podkreślają wodzisławscy nauczyciele.

 

czwartek, 16, maj 2019

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

projektlogo proj1

eu flag erasmus vect pos

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą