poniedziałek, 25, marzec 2019

W polsko-francuskiej kuchni. Współpraca z I LO i Francuzami w Ekonomiku

W naszej pracowni gastronomicznej tym razem gościliśmy uczniów z ILO z Wodzisławia i ich przyjaciół - młodzież i nauczycieli z Francji.

Tematyką zajęć był lunch polsko-francuski, który przygotowali uczniowie klasy III i II technikum kształcący technik żywienia i usług gastronomicznych przy współpracy gości. Obsługą kelnerską i nakryciem stołu zajęli się uczniowie klasy IITHL wspierani przez nauczyciela Remigiusza Rączkę.

Młodzież pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych p. Krzysztofa Zielonka, przygotowała wegetariańską zupę krem z warzyw i pieczarek z dodatkiem gotowanego jajka i grzanek tymiankowych, pierogi ruskie z smażoną cebulką, pierogi z mięsem i warzywami z boczkiem oraz kompot jabłkowo-truskawkowy. Goście uczyli się formowania pierogów, a nasza młodzież miała możliwość wymiany doświadczeń kulinarnych i językowych.

Zajęcia zakończyły się degustacją wykonanych potraw, a szybkość z jaką dania znikały ze stołów świadczy o sukcesie młodzieży w sporządzaniu tradycyjnych dań polskich i francuskich.

Mamy nadzieję, że ciekawe warsztaty u większości uczniów rozbudziły kulinarne zainteresowania, które wykorzystają w domowych pracach w kuchni.

poniedziałek, 25, marzec 2019

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą