czwartek, 23, listopad 2017

VII Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku 2017

W czwartek 23 listopada 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyła się siódma edycja wojewódzkiego konkursu gastronomicznego „Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” zorganizowanego pod tematem przewodnim „Schab w rozmarynie”.

W zmaganiach wzięło udział 19 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Tych, Raciborza, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju, Swarożyna, Ornontowic, Żor, Czerwionki-Leszczyn, Bierunia, Bielska-Białej i Wodzisławia.

Galę konkursową poprowadził jak co roku inicjator i Mistrz Kuchni Śląskiej Remigiusz Rączka wraz z Panią Dyrektor ZSE Marią Lach.

Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie w ciągu 120 minut 3 porcji dania głównego na bazie schabu bez kości i Primerby Rozmarynowej Knorr oraz tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a Jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy. Obrady przy zamkniętych drzwiach odbyły się w składzie:

- przewodniczący Jury Andrzej Świstek – „Pałac Borynia” w Jastrzębiu Zdroju,

- Leszek Florek – restauracja "Rączka gotuje”,

- Maciej Mrozek restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,

- Paweł Nowak restauracja "Ino wino” w Rybniku,

- Błażej Kubica restauracja ”Tratoria - włoskie klimaty” Wodzisław Śląski,

- Dariusz Kubiak restauracja Dworek "Leśniczówka” Wodzisław Śląski,

- Damian Nielaba – restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,

- Roman Cygan – Gościniec "Zodiac” w Rzuchowie.

Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie i wyróżnieni tych zmagań:

  • 1 m. - Klaudia Kiełkowska i – ZSE, Wodzisław Śląski

  • 2 m. – Patrycja Mandera i Łukasz Skowron – ZSE, Wodzisław Śląski

  • 3 m. - Julita Puzdrowska i Julia Langowska – ZSE w Tczewie

oraz

  • Wyróżnienie za smakowitość schabu – Základní škola a Mateřská škola Stonava, Czechy

  • Wyróżnienie za tradycje śląskie dania – Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju

Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję dań ze schabu.

Drugą atrakcją był pokaz serwisu angielskiego w wykonaniu Piotra Boreckiego wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom i ich opiekunom za wysoki poziom kunsztu kulinarnego w sporządzaniu dań ze schabu i propagowanie elementów dań Kuchni Śląskiej.

Podziękowania składamy również sponsorom, bez których nie było by tego konkursu, za ufundowanie głównego surowca, poczęstunku i nagród dla uczniów, w szczególności:

- Starostwu Powiatowemu w Wodzisławiu Śląskim,

- PPHU "MARKAM" Grzegorz Zawistowski Mięso i wędliny w Kasince Małej,

- Fundacji Szkolnej "Ekonomik”,

- Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa z przedstawicielem Panią Julią Kloc-Kondracką,

- firmie Unilever Food Solutions,

- restauracji "Rączka Gotuje”,

- restauracji "Ino wino”,

- restauracji "Leśniczówka”,

- hipermarketowi Carrefour.

A jak wyglądał konkurs i popisowe dania zobaczcie sami…

Autor: Krzysztof Zielonka

 

czwartek, 23, listopad 2017

Ekonomik kafelek ramka mala

Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą