W czwartek 23 listopada 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyła się siódma edycja wojewódzkiego konkursu gastronomicznego „Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku” zorganizowanego pod tematem przewodnim „Schab w rozmarynie”.
W zmaganiach wzięło udział 19 drużyn uczniowskich ze szkół z Tczewa, czeskiej Stonavy, Marklowic, Wisły, Tych, Raciborza, Cieszyna, Jastrzębia Zdroju, Swarożyna, Ornontowic, Żor, Czerwionki-Leszczyn, Bierunia, Bielska-Białej i Wodzisławia.
Galę konkursową poprowadził jak co roku inicjator i Mistrz Kuchni Śląskiej Remigiusz Rączka wraz z Panią Dyrektor ZSE Marią Lach.
Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie w ciągu 120 minut 3 porcji dania głównego na bazie schabu bez kości i Primerby Rozmarynowej Knorr oraz tradycyjnych dodatków z Kuchni Śląskiej wraz z dekoracją według nadesłanych wcześniej autorskich przepisów. Poziom dań i pracy uczniów był bardzo wysoki, a Jury miało niemały, smaczny problem do rozwiązania oceniając pracę młodych kucharzy. Obrady przy zamkniętych drzwiach odbyły się w składzie:
- przewodniczący Jury Andrzej Świstek – „Pałac Borynia” w Jastrzębiu Zdroju,
- Leszek Florek – restauracja "Rączka gotuje”,
- Maciej Mrozek restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Paweł Nowak restauracja "Ino wino” w Rybniku,
- Błażej Kubica restauracja ”Tratoria - włoskie klimaty” Wodzisław Śląski,
- Dariusz Kubiak restauracja Dworek "Leśniczówka” Wodzisław Śląski,
- Damian Nielaba – restauracja "Browar Rynek” w Raciborzu,
- Roman Cygan – Gościniec "Zodiac” w Rzuchowie.
Ostatecznie zostali wyłonieni mistrzowie i wyróżnieni tych zmagań:
-
1 m. - Klaudia Kiełkowska i – ZSE, Wodzisław Śląski
-
2 m. – Patrycja Mandera i Łukasz Skowron – ZSE, Wodzisław Śląski
-
3 m. - Julita Puzdrowska i Julia Langowska – ZSE w Tczewie
oraz
-
Wyróżnienie za smakowitość schabu – Základní škola a Mateřská škola Stonava, Czechy
-
Wyróżnienie za tradycje śląskie dania – Zespół Szkół Nr 2 w Jastrzębiu Zdroju
Cały przebieg konkursu uświetnił pokaz kulinarny mistrza Remigiusza Rączki, który zaprezentował zgromadzonej publiczności swoją popisową wersję dań ze schabu.
Drugą atrakcją był pokaz serwisu angielskiego w wykonaniu Piotra Boreckiego wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczniom i ich opiekunom za wysoki poziom kunsztu kulinarnego w sporządzaniu dań ze schabu i propagowanie elementów dań Kuchni Śląskiej.
Podziękowania składamy również sponsorom, bez których nie było by tego konkursu, za ufundowanie głównego surowca, poczęstunku i nagród dla uczniów, w szczególności:
- Starostwu Powiatowemu w Wodzisławiu Śląskim,
- PPHU "MARKAM" Grzegorz Zawistowski Mięso i wędliny w Kasince Małej,
- Fundacji Szkolnej "Ekonomik”,
- Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa z przedstawicielem Panią Julią Kloc-Kondracką,
- firmie Unilever Food Solutions,
- restauracji "Rączka Gotuje”,
- restauracji "Ino wino”,
- restauracji "Leśniczówka”,
- hipermarketowi Carrefour.
A jak wyglądał konkurs i popisowe dania zobaczcie sami…
Autor: Krzysztof Zielonka