W dniu 23 października 2017 roku młodzi kucharze z wodzisławskiego Ekonomika gościli w restauracji „Leśniczówka”, gdzie odbyła się nietypowa lekcja gastronomii z Szefem kuchni Dariuszem Kubiakiem. Uczniowie zostali zapoznani ze strukturą organizacyjną lokalu gastronomicznego, zwiedzili ciągi produkcyjne począwszy od magazynów poprzez kuchnię do serwisu kelnerskiego oraz pokoje hotelowe będące w ofercie „Leśniczówki”. Wszystkich zaciekawił oryginalny, gustowny wystrój i styl restauracji oraz części hotelowej lokalu. Młodzież miała wiele pytań dotyczących ich zawodu, a Szef kuchni, pani Manager i kelnerzy szybko na nie odpowiadali przytaczając swoje życiowe doświadczenia.
Warsztaty te były początkiem współpracy pomiędzy ZSE a „Leśniczówką”, która obieła patronatem klasy pierwsze gastronomiczne. Tematem pierwszych zajęć dla 2 klas pierwszych TG były obróbki cieplne warzyw i mięs. Pierwszoklasiści pod okiem szefa kuchni, swoich nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i personelu restauracji sporządzali dania grillowe: szaszłyki mięsno-warzywne, karkówkę, kiełbasę, kaszankę w kapuście kiszonej, ziemniaczki opiekane. Zajęcia zakończyły się wspólna degustacją przygotowanych potraw.
Serdecznie dziękujemy właścicielom i załodze „Leśniczówki” za gościnę, innowacyjną współpracę, wspaniałą atmosferę oraz pogłębienie u naszych młodych kucharzy pasji kulinarnych i zawodowych w realnych warunkach ich przyszłego funkcjonowania na rynku pracy.
A jak nasi gastronomowie pracowali, co widzieli i jedli …. zobaczcie na zdjęciach.
Autor: Krzysztof Zielonka