Ubiegły tydzień stał pod znakiem niezwykle atrakcyjnych warsztatów zawodowych w pracowniach gastronomicznych wodzisławskiego Ekonomika.
Nasz Gość, Szef Kuchni Wiesław Wróblewski w imieniu Stowarzyszenia Polska Ekologia przeprowadził szkolenia kulinarne promując polskie produkty ekologiczne.
Uczniowie klasy 2 technika żywienia i usług gastronomicznych uczyli się wykorzystywać walory zdrowotne i odżywcze polskich produktów eko z grupy mięs wołowych i wieprzowych oraz owoców i warzyw, a także produktów zbożowych.
W czasie 6-cio godzinnych warsztatów nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowali następujace potrawy tradycyjnej Kuchni Polskiej:
- bulion wołowy z lanym ciastem z mąki razowej i orkiszowej,
- makarony pszenne razowe i orkiszowe z warzywami,
- sztukę mięsa wołową w sosie chrzanowym,
- kotlety z karczku na smalcu w panierce z razowych mąk,
- „kitę wieprzową“ pieczoną w niskiej temperaturze – czyli udziec wieprzowy,
- młode ziemniaczki z koperkiem,
- młoda kapusta duszona z koprem,
- surówki z warzyw sezonowych z dojrzewającymi wędlinami regionalnymi,
- deser śmietanowo-truskawkowy.
Ponadto uczniowie uczyli się obróbki mięsa wieprzowego – samodzielnie trybowali udziec wieprzowy i porcjowali mięso oraz uczestniczyli on-line w rozbiorze ekologicznego mięsa wieprzowego.
Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw.
Serdecznie dziękujemy Stowarzyszeniu Polska Ekologia i Szefowi Wiesławowi Wróblewskiemu za zaangażowanie w edukację zawodową młodych gastronomów i przybliżenie im tematyki polskiej żywności ekologicznej. Liczymy na dalszą współpracę z nowym rokiem szkolnym.