W sierpniu odbyły się pierwsze staże zawodowe gastronomiczne naszych uczniów biorących udział w projekcie „Śląscy. Zawodowcy”.
Dwie uczennice klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych: Wiktoria i Dagmara, zakończyły staż zawodowy w restauracji firmy OL-SERW Olga Serwotka w Wodzisławiu Śląskim.
Przed nami jeszcze: staże 4 uczniów klasy 2 technikum w październiku oraz jesienne kursy i warsztaty zawodowe dla 7 uczniów klasy 2, 3 i 4 technikum gastronomicznego.
Dzięki tym działaniom młodzież zyskuje dodatkowe możliwości rozwoju i dokształcania zawodowego, z których z pewnością skorzystają w przyszłości realizując plany i cele zawodowe.
Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020, Osi priorytetowej XI Wzmocnienie potencjału edukacyjnego, Działania 11.2 Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy - kształcenie zawodowe uczniów, Poddziałania 11.2.3 Wsparcie szkolnictwa zawodowego, przy współpracy Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.