4 października na niemodlińskim zamku miała miejsce kolejna edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę - Junior". Konkurs zorganizowany został przez Lokalną Grupę Działania „Opolszyczyzna” i przeznaczony był dla uczniów szkół gastronomicznych.
Sylwia Smyczek z klasy III TG i Anna Elsner z kl. IV TGI ponownie zdobyły główną nagrodę w tych prestiżowych zawodach. Jako nagroda specjalna uhonorowane zostały dwutygodniowym stażem w restauracji 3-gwiazdowego hotelu „Omega” w Olsztynie.
To było dla nich szczególnym wyróżnieniem. Dziewczyny przygotowały karpia pod maślaną pierzynką, w towarzystwie roladki rybnej, jesiennych warzyw i grzybów oraz sosu estragonowego. Dziewczęta uzyskały maksymalną ilość punków za smak od wszystkich jurorów, a byli nimi renomowani szefowie kuchni z całej Polski.
Ania z Sylwią szczególnie chwalone były za perfekcyjną technikę krojenia oraz doskonała współpracę. Wszystko to zaowocowało I miejscem w konkursie i atrakcyjnymi nagrodami . Dziewczęta pokonały drużyny w Rzeszowa, Gorzowa Ślaskiego, Kluczborka, Wrocławia i Wałbrzycha. Swoje umiejętności szlifowały pod okiem pod okiem nauczycielki gastronomii: Judyty Lamża.
KILKA SŁÓW O KONKURSIE
- drużyny dwuosobowe
- gotowanie "od zera"
- profesjonalne, niezależne jury (Szefowie Kuchni z całej Polski)
- produkt obowiązkowy: karp opolski oraz ser kozi
- czas na przygotowanie potrawy konkursowej: 120 minut.
ATRAKCYJNE NAGRODY
- nagroda główna finansowa
- 1000 zł dla ekipy uczestników, która zajmie I miejsce
- dwutygodniowa praktyka zawodowa w restauracji hotelowej Szefa Kuchni zrzeszonego w Stowarzyszeniu Euro-Toques.