Uczniowie klasy I TG w ramach lekcji pracowni gastronomicznej po raz kolejny odbyli ciekawe warsztaty gastronomiczne w zaprzyjaznionej Trattorii "Włoskie Klimaty". Tym razem tematyką były makarony fabryczne i domowe – viva la pasta. Młodzi gastronomowie dowiedzieli się wiele ciekawych informacji dotyczacych produkcji makaronów, surowców, klasyfikacji makaronów ze względu na kształt i zastosowanie. Poznali zasady sporządzania makaronów i gotowania wyrobów z ciast makaronowych, które w trattorii nieco odbiegają od metod przygotowania dań makaronowych w polskich domach – tu gotuje się na sposób włoski. Różnice pojawiają się również w sposobie podania dań i sosów do nich.
Całość zajęć zakończyła się smakowitą degustacją potraw serwowanych w wodzisławskim lokalu w włoskich klimatach oraz pogadanką dotyczącą pracy w gastronomii i zasadnością wybranej drogi zawodowej przez naszych młodych kucharzy. A degustowano nie tylko makarony, ale i przepyszna pizzę, sałatki.
Serdecznie dziekujemy właścicielowi i pracownikom Trattorii "Włoskie Klimaty" za poświęcony czas i zaangażowanie w edukację zawodową przyszłych gastronomów. Cieszymy się na dalszą owocną współpracę w przyszłym roku szkolnym.
Tekst i zdjęcia: Krzysztof Zielonka