Charakterystyka zawodu - piekarz
Branżowa Szkoła I Stopnia
Symbol cyfrowy: 751204
Podbudowa programowa: gimnazjum
Cykl kształcenia: 3 lata
Ilość miejsc w oddziałach: 16
Zajęcia praktyczne: wg planu
Języki obce:
1. Język angielski
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
2) sporządzania półproduktów piekarskich;
3) dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
4) przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
5) obsługiwani a maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Pracę znajdziesz w piekarniach i zakładach produkcyjno-piekarniczych.
W trakcie nauki zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje potwierdzone certyfikatem: