Dzik jest…smaczny! Mogliśmy się o tym przekonać podczas X edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej. Ekonomik po raz kolejny zaprosił przyszłych szefów kuchni, by ci zmierzyli się z bardzo ciekawym, ale trudnym tematem, jakim jest dziczyzna.
- To już dziesiąta edycja tego niesamowitego, a i smacznego nie kryjemy, wydarzenia. Dla mnie szczególna. Bo wracamy z całym impetem, pomysłem i odwagą w gotowaniu po dwóch latach przerwy wywołanej pandemią. Ogromnie się cieszę, że mogłem zaprosić do udziału w konkursie szkoły z naszego regionu - mówi organizator Śląskiej Jesieni Kulinarnej, Remigiusz Rączka.
W tym roku rywalizowało ze sobą 8 dwuosobowych zespołów.
- Adepci sztuki kulinarnej zmierzyli się z tak rzadko goszczącą na stołach dziczyzną. Wierzę, że już niebawem zyska ona na popularności i zacznie cieszyć podniebienia Polaków - dodaje organizator.
Kulinarne kreacje, odwaga i fantazja - tak można scharakteryzować to, co działo się w pracowni gastronomicznej Ekonomika. A to wszystko ocenione zostało przez jury w składzie:
- Remigiusz Rączka - nauczyciel przedmiotów zawodowych,
- Sebastian Humski - przewodniczący komisji konkursowej, szef kuchni Hotel SPA Laskowo,
- Michał Gawdzik - Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego
- oraz członkowie Komisji ds. promocji dziczyzny Polskiego Związku Łowieckiego.
Komisja konkursowa zdecydowała, że zwycięzcami X edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej zostali uczniowie z Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu – Julia Bednarek i Dawid Kmiecik, którzy przygotowali roladę ze schabu z dzika z musem grzybowym z rozmarynem, gratin ziemniaczane, boczniak królewski, krokiet z dzika i grzybów oraz sos jałowcowo-winny. Drugie miejsce uzyskali uczniowie z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – Julii Gilner i Kacprowi Kozieł. Na trzecim stopniu stanęli: Mikołaj Grzegrzórzko i Wiktor Baut ZSGU z Chorzowa.
- Zwycięzcom gratulujemy i kibicujemy w dalszym rozwoju kariery kulinarnej. Cieszymy się, że to właśnie w naszej szkole mogli wykazać się swoimi umiejętnościami i talentami - podsumowuje Maria Lach, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
Dziękujemy naszym sponsorom za ogromną pomoc i zaangażowanie:
- Starostwu Powiatowemu w Wodzisławiu Śląskim,
- Polskiemu Związku Łowiectwa Oddział Katowice,
- LAS HUBERTA Sp. z o.o.,
- Śląskiej Organizacji Turystycznej.