Trzecia edycja konkursu rejonowego „Wodzisławski Mistrz Kuchni Black Box” już za nami.
- Tym razem do rywalizacji stanęli uczniowie szkół gastronomicznych z Żor, Jastrzębia Zdroju, Rydułtów i Wodzisławia. Organizatorem konkursu był Wodzisławski PODN i ZSE Wodzisław Śląski, zaś patronatem sponsorskim była wodzisławska restauracja firmy OLSERW Olga Serwotka - zdradza szczegóły rywalizacji nauczyciel wodzisławskiego Ekonomika Krzysztof Zielonka.
Tematem tych zmagań było danie główne z wykorzystaniem mięsa mielonego i polędwiczek drobiowych wraz z nieznanymi surowcami z Black Boxa. Ponadto uczniowie mieli dowolność w doborze pozostałych surowców. W ciągu 120 minut mieli wymyślić i stworzyć 3 porcje dania składającego się z elementów mięsnych, dodatków skrobiowych i warzywnych oraz sosu i garnii. A co kryło się w tajemniczej skrzyni:
- Oooo, były to składniki wymagające, ale i dające wiele możliwości: kasza pęczak, szpinak, jabłko, cytryna i czerwona cebula - powiedziała jedna z uczestniczek.
Maciej Mrozek i Łukasz Skowron, tworzący jury konkursu, mieli przed sobą nie lada wyzwanie. Kto powinien wygrać? Decyzja zapadła:
- W konkursie 1 miejsce zajęła drużyna z ZSE Wodzisław Śląski, 2 miejsce ZS nr 2 Jastrzębie Zdrój, a 3 miejsce CKZIU Żory - przekazuje nauczyciel Ekonomika.