Wyniki EGZAMINU MATURALNEGO i EGZAMINY POPRAWKOWE (konieczność złożenia oświadczenia o zamiarze przystąpienia do egzaminu maturalnego w terminie poprawkowym) -> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

Lista podręczników -> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

Uwaga!!! Rusza rekrutacja na staże zagraniczne-> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

Życzenia udanego wypoczynku wakacyjnego

Lista podręczników -> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

FSIOK baner

Rozpoczęły się pierwsze zagraniczne działania w ramach projektu Four Seasons In Organic Kitchen! To międzynarodowe przedsięwzięcie, mające na celu rozwój innowacyjnych rozwiązań w kuchni organicznej, jest kolejnym krokiem wodzisławskiego Ekonomika w promowaniu ekologicznego podejścia do gastronomii. Pierwszy przystanek? Anzio – malownicze miasteczko we Włoszech, gdzie znajduje się szkoła gastronomiczna, będąca jednym z partnerów projektu.

Szkołę z Wodzisławia Śląskiego reprezentowali koordynatorzy projektu – Iwona Cesarz i Krzysztof Zielonka. To właśnie ich zaangażowanie i profesjonalizm zagwarantowały sukces polskiej delegacji. Włoskie spotkanie było intensywne, pełne warsztatów, dyskusji i wymiany doświadczeń.

Warsztaty, współpraca i międzynarodowe inspiracje

W trakcie wizyty w Anzio każda ze szkół partnerskich miała okazję zaprezentować swoje osiągnięcia oraz przedstawić miasto, z którego pochodzi. Polacy nie pozostali w tyle, z dumą przedstawiając bogatą historię oraz możliwości edukacyjne Ekonomika.

Główny koordynator projektu Miran Papez ze Słowenii szczegółowo przedstawił założenia Four Seasons In Organic Kitchen. Zaprezentowane cele i harmonogram działań stały się podstawą do ustalenia terminów warsztatów w poszczególnych krajach. Już teraz wiadomo, że pierwsze spotkanie w ramach projektu odbędzie się w marcu 2025 roku właśnie w Wodzisławiu Śląskim.

Koordynatorzy z Ekonomika przedstawili również plan warsztatów i konkursu kulinarnego, który wzbudził entuzjazm wszystkich partnerów. Kulinarne wyzwanie, oparte na zasadach ekologii i kreatywności, zapowiada się jako jeden z najciekawszych punktów projektu.

Włoska szkoła pod lupą

Podczas wizyty delegacja miała okazję obserwować zajęcia zawodowe, takie jak obsługa konsumenta czy lekcje angielskiego, prowadzone w szkole w Anzio. Uczestnicy poznali metody nauczania stosowane w kraju słynącym z kulinarnej doskonałości. Włoskie podejście do edukacji gastronomicznej okazało się inspirujące, co dodatkowo zmotywowało polskich nauczycieli do wdrażania nowych rozwiązań w swojej szkole.

Częścią warsztatów były także dyskusje na temat wykorzystywania produktów ubocznych w kuchni. Partnerzy zastanawiali się, jak włączyć resztki z browarnictwa i winiarstwa w ekologiczne przepisy, co otwiera nowe możliwości w duchu zero waste.

Organizacja to podstawa

Aby zapewnić efektywną realizację projektu, przygotowano szczegółowy monitoring działań i wykres Gantta, który stanie się kluczowym narzędziem zarządzania harmonogramem. Porządek i precyzja to fundamenty sukcesu każdej międzynarodowej inicjatywy.

Na zakończenie spotkania uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w warsztatach. To oficjalny start projektu, który ma szansę stać się przykładem efektywnej współpracy między szkołami z różnych krajów.

Ekologiczna kuchnia przyszłości

Projekt Four Seasons In Organic Kitchen to dla Wodzisławskiego Ekonomika nie tylko szansa na rozwój umiejętności uczniów i nauczycieli, ale także okazja do promowania ekologicznych wartości. Wizyta we Włoszech była doskonałym początkiem, a kolejne etapy współpracy zapowiadają się równie ekscytująco.

Nie możemy się doczekać, by w marcu 2025 roku gościć partnerów projektu w Polsce. To wydarzenie z pewnością umocni pozycję Ekonomika jako lidera innowacyjnych działań w edukacji gastronomicznej.

FSIOK – Four Season In Organic Kitchen Projekt realizowany w ramach programu Erasmus+ , Akcja 2 - Współpraca organizacji i instytucji;. Partnerstwa Współpracy w sektorze kształcenia zawodowego (KA220-VET).

fsiok Wlochy 13

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

link do artykułów psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Link do artykułów biblioteki szkolnej

Link do opisu projektu Nowoczesna szkoła - lepsze jutro

Tablica rzadowa

 Link do artykułu opisującego projekt Nowoczesne pracownie skutecznym nauczaniem zawodowym w szkołach ponadgimnazjalnych Powiatu Wodzisławskiego

 

Link do opisu projektu Innowacyjne nauczanie potrzebą prrzyszłości

Link do opisu projektu Młode kadry naszą przyszłością

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 Link do Insatling

 Projekt z klasą