28 listopada w murach Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyła się XII edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej. To wydarzenie, które od lat przyciąga młodych, ambitnych kucharzy ze Śląska, stanowi platformę rywalizacji, inspiracji i edukacji kulinarnej. Tegoroczna edycja zgromadziła siedem dwuosobowych drużyn, które reprezentowały renomowane szkoły gastronomiczne regionu: Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, Zespół Szkół nr 7 w Tychach, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach, Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach oraz gospodarzy – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.
Kulinarny pojedynek na bazie jogurtu
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu był jogurt – kluczowy produkt dostarczony przez firmę Danone, która pełniła rolę głównego sponsora wydarzenia. Zadaniem uczestników było przygotowanie autorskiego dania, które wykorzysta ten składnik w kreatywny i niebanalny sposób.
Każdy zespół podjął się wyzwania z ogromnym zaangażowaniem, prezentując różnorodne propozycje kulinarne, w których jogurt stawał się głównym bohaterem. Dania charakteryzowały się nie tylko różnorodnością smaków, ale także finezyjnym sposobem podania.
Ich kreatywność i umiejętności oceniano w trzech kategoriach: pomysłowości, technice wykonania oraz smaku. W skład jury weszli wybitni specjaliści z branży gastronomicznej:
- Jakub Grzybek, właściciel restauracji „Szwajcaria”,
- Magda Konowrocka z firmy Danone,
- Łukasz Skowron, kucharz w Hotelu „Zameczek”,
- Elżbieta Kaczmarek-Wija, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.
Eksperci nie ukrywali zachwytu nad wysokim poziomem konkursu, podkreślając wyjątkową pasję i determinację młodych kucharzy.
Kto gotuje, ten wygrywa
Tegoroczną XII Śląską Jesień Kulinarną wygrała dwuosobowa drużyna z Zespołu Szkół Nr 7 w Tychach, w składzie Faustyna Krupa i Bartosz Pach pod opieką pani Agnieszki Kasprzyszyn.
Żurek na jogurcie w nowoczesnym wydaniu zrobił furorę. Rewelacyjny smak - podkreśla Remigiusz Rączka, pomysłodawca konkursu i nauczyciel przedmiotów zawodowych w wodzisławskim Ekonomiku.
Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie w składzie: Kacper Kołodziej, Klaudia Pakuła. Opiekunem młodych gastronomów była pani Dorota Łukaszczyk.
Trzecim miejscem cieszą się Wiktoria Trybuś i Bartosz Pastuszak wraz z opiekunem panią Beatą Knopek z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu Zdroju.
Edukacja i inspiracja
Śląska Jesień Kulinarna to nie tylko rywalizacja, ale także okazja do poszerzenia wiedzy i umiejętności. Firma Danone zorganizowała prelekcję na temat wyrobów mlecznych na rynku światowym. Była to niepowtarzalna okazja, by dowiedzieć się więcej o technologii produkcji jogurtu, jego walorach zdrowotnych oraz zastosowaniach kulinarnych.
Dodatkowo uczestnicy wzięli udział w warsztatach pod intrygującym tytułem „Co z tym jogurtem?”. Pod okiem specjalistów mogli zgłębiać tajniki pracy z tym produktem i odkrywać nowe sposoby jego wykorzystania w kuchni.
Podziękowania i słowa uznania
Dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych, Maria Lach, podkreśliła, jak ważne miejsce zajmuje Śląska Jesień Kulinarna w kalendarzu wydarzeń kulinarnych:
„Śląska Jesień Kulinarna stała się marką i ambasadorem młodych, utalentowanych gastronomów. Ogromnie mnie cieszy, że na zaproszenie reagują szkoły z całego Śląska, że mają chęć, czas, ale i odwagę, by stanąć w kulinarne szranki z innymi młodymi pasjonatami. Dziękuję wszystkim, którzy przyczyniają się do sukcesu tego przedsięwzięcia.”
Nie zabrakło także podziękowań dla sponsorów tegorocznej edycji: firmy Danone oraz Starostwa Powiatowego, które ufundowało również puchary dla laureatów.
Śląska Jesień Kulinarna – tradycja i przyszłość
XII Śląska Jesień Kulinarna zakończyła się sukcesem zarówno dla uczestników, jak i organizatorów. To wydarzenie, które nie tylko promuje młode talenty, ale także buduje tradycję i współpracę między szkołami.
Każdego roku z niezmiernym zdumieniem obserwuję, jak rośnie poziom umiejętności młodych gastronomów. Jestem zaskoczony, ale i zachwycony - podkreśla Łukasz Skowron z Hotelu„Zameczek”..
Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję, w której z pewnością zobaczymy jeszcze więcej kreatywnych pomysłów i inspirujących dań!
https://ekonomik.wodzislaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1184:xii-slaska-jesien-kulinarna-swieto-talentow-gastronomicznych&catid=126:rok-szkolny-2024-2025&Itemid=232#sigFreeIdf5d7259d67