Uwaga!!! Rusza rekrutacja na staże zagraniczne-> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

28 listopada w murach Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyła się XII edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej. To wydarzenie, które od lat przyciąga młodych, ambitnych kucharzy ze Śląska, stanowi platformę rywalizacji, inspiracji i edukacji kulinarnej. Tegoroczna edycja zgromadziła siedem dwuosobowych drużyn, które reprezentowały renomowane szkoły gastronomiczne regionu: Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju, Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, Zespół Szkół nr 7 w Tychach, Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach, Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach oraz gospodarzy – Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim.

Kulinarny pojedynek na bazie jogurtu

Motywem przewodnim tegorocznego konkursu był jogurt – kluczowy produkt dostarczony przez firmę Danone, która pełniła rolę głównego sponsora wydarzenia. Zadaniem uczestników było przygotowanie autorskiego dania, które wykorzysta ten składnik w kreatywny i niebanalny sposób.

Każdy zespół podjął się wyzwania z ogromnym zaangażowaniem, prezentując różnorodne propozycje kulinarne, w których jogurt stawał się głównym bohaterem. Dania charakteryzowały się nie tylko różnorodnością smaków, ale także finezyjnym sposobem podania.

Ich kreatywność i umiejętności oceniano w trzech kategoriach: pomysłowości, technice wykonania oraz smaku. W skład jury weszli wybitni specjaliści z branży gastronomicznej:

  • Jakub Grzybek, właściciel restauracji „Szwajcaria”,
  • Magda Konowrocka z firmy Danone,
  • Łukasz Skowron, kucharz w Hotelu „Zameczek”,
  • Elżbieta Kaczmarek-Wija, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych.

Eksperci nie ukrywali zachwytu nad wysokim poziomem konkursu, podkreślając wyjątkową pasję i determinację młodych kucharzy.

Kto gotuje, ten wygrywa

Tegoroczną XII Śląską Jesień Kulinarną wygrała dwuosobowa drużyna z Zespołu Szkół Nr 7 w Tychach, w składzie Faustyna Krupa i Bartosz Pach pod opieką pani Agnieszki Kasprzyszyn.

Żurek na jogurcie w nowoczesnym wydaniu zrobił furorę. Rewelacyjny smak - podkreśla Remigiusz Rączka, pomysłodawca konkursu i nauczyciel przedmiotów zawodowych w wodzisławskim Ekonomiku.

Potrawa ze Śląskiej Jesieni Kulinarnej

Drugie miejsce zajęła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie w składzie: Kacper Kołodziej, Klaudia Pakuła. Opiekunem młodych gastronomów była pani Dorota Łukaszczyk.

Trzecim miejscem cieszą się Wiktoria Trybuś i Bartosz Pastuszak wraz z opiekunem panią Beatą Knopek z Zespołu Szkół Nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu Zdroju.

Edukacja i inspiracja

Śląska Jesień Kulinarna to nie tylko rywalizacja, ale także okazja do poszerzenia wiedzy i umiejętności. Firma Danone zorganizowała prelekcję na temat wyrobów mlecznych na rynku światowym. Była to niepowtarzalna okazja, by dowiedzieć się więcej o technologii produkcji jogurtu, jego walorach zdrowotnych oraz zastosowaniach kulinarnych.

Dodatkowo uczestnicy wzięli udział w warsztatach pod intrygującym tytułem „Co z tym jogurtem?”. Pod okiem specjalistów mogli zgłębiać tajniki pracy z tym produktem i odkrywać nowe sposoby jego wykorzystania w kuchni.

Podziękowania i słowa uznania

Dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych, Maria Lach, podkreśliła, jak ważne miejsce zajmuje Śląska Jesień Kulinarna w kalendarzu wydarzeń kulinarnych:

Śląska Jesień Kulinarna stała się marką i ambasadorem młodych, utalentowanych gastronomów. Ogromnie mnie cieszy, że na zaproszenie reagują szkoły z całego Śląska, że mają chęć, czas, ale i odwagę, by stanąć w kulinarne szranki z innymi młodymi pasjonatami. Dziękuję wszystkim, którzy przyczyniają się do sukcesu tego przedsięwzięcia.

Nie zabrakło także podziękowań dla sponsorów tegorocznej edycji: firmy Danone oraz Starostwa Powiatowego, które ufundowało również puchary dla laureatów.

Śląska Jesień Kulinarna – tradycja i przyszłość

XII Śląska Jesień Kulinarna zakończyła się sukcesem zarówno dla uczestników, jak i organizatorów. To wydarzenie, które nie tylko promuje młode talenty, ale także buduje tradycję i współpracę między szkołami.

Każdego roku z niezmiernym zdumieniem obserwuję, jak rośnie poziom umiejętności młodych gastronomów. Jestem zaskoczony, ale i zachwycony - podkreśla Łukasz Skowron z Hotelu„Zameczek”..

Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję, w której z pewnością zobaczymy jeszcze więcej kreatywnych pomysłów i inspirujących dań!

 

 

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

link do artykułów psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Link do artykułów biblioteki szkolnej

Link do opisu projektu Nowoczesna szkoła - lepsze jutro

Tablica rzadowa

 Link do artykułu opisującego projekt Nowoczesne pracownie skutecznym nauczaniem zawodowym w szkołach ponadgimnazjalnych Powiatu Wodzisławskiego

 

Link do opisu projektu Innowacyjne nauczanie potrzebą prrzyszłości

Link do opisu projektu Młode kadry naszą przyszłością

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 Link do Insatling

 Projekt z klasą