Życzenia bożonarodzeniowe

Uwaga!!! Rusza rekrutacja na staże zagraniczne-> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

W przeddzień Barbórki w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ekonomicznych odbył się cykliczny konkurs kulinarny „Mój przepis na deser z Agro-Wodzisław”. Wydarzenie zgromadziło uczniów klas II, III i IV kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne i kreatywność. Konkurs, jak co roku, cieszył się ogromnym zainteresowaniem i dostarczył zarówno uczestnikom, jak i jury wielu wrażeń smakowych i wizualnych.

Podczas tegorocznej edycji młodzi kucharze stanęli przed wyzwaniem stworzenia autorskiego deseru z wykorzystaniem produktów lokalnej marki Agro-Wodzisław. Była to doskonała okazja, aby połączyć tradycyjne smaki z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Uczniowie wykazali się nie tylko umiejętnościami technicznymi, ale również dużą wyobraźnią, co zaowocowało deserami, które nie tylko zachwycały smakiem, ale także formą i sposobem podania.

Triumfatorzy konkursu
Po długich i trudnych obradach jury wyłoniło laureatów. Pierwsze miejsce zdobył Szymon Gierczyk z klasy 2bTG, którego deser urzekł jurorów perfekcyjnym połączeniem smaków i estetyką podania. Drugie miejsce przypadło Oliwii Tatarczyk z klasy 2aTG za oryginalność receptury i nowoczesne podejście do tradycyjnych składników. Na trzecim miejscu uplasowała się Natalia Szczęśniewska z klasy 4TG, której deser charakteryzował się wyjątkową harmonią smaków i elegancją wykonania.

Wyróżnienia za kreatywność
Jury postanowiło również przyznać wyróżnienia dla dwóch uczestniczek: Darii Słowiok z klasy 2aTG oraz Julii Cieślak z klasy 3TG. Ich desery wyróżniały się niekonwencjonalnym podejściem do tematu oraz estetycznym wyglądem, który zachęcał do degustacji.

Specjalne prezentacje i inspiracje
Wśród prezentowanych deserów szczególną uwagę przyciągnęły propozycje przygotowane przez Janka Chroboka i Oliwię Tatarczyk. Ich pomysły były dowodem na to, że młodzi adepci sztuki kulinarnej potrafią łączyć tradycję z nowoczesnością w niebanalny sposób. Ich kompozycje wzbudziły zainteresowanie nie tylko jury, ale również zgromadzonych obserwatorów.

  • Ocena konkursowych deserów była dla jury nie lada wyzwaniem. Smaki, tekstury, sposób podania i ogólne wrażenie – wszystko to odgrywało istotną rolę przy podejmowaniu decyzji. Jurorzy zgodnie podkreślali, że poziom tegorocznej edycji był wyjątkowo wysoki, a wybór najlepszych deserów okazał się niezwykle trudny - podkreśla Judyta Lamża, organizatorka konkursu i nauczycielka przedmiotów zawodowych.

Dziękujemy sponsorowi Konkursu firmie Agro-Wodzisław.


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą