Życzenia bożonarodzeniowe

Uwaga!!! Rusza rekrutacja na staże zagraniczne-> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

Dziczyzna to jedno z najstarszych, najbardziej szlachetnych mięs, a jednocześnie niełatwy materiał w kuchni. Nasi uczniowie mieli okazję zmierzyć się z nim podczas warsztatów kulinarnych prowadzonych przez znanego kucharza i propagatora tradycyjnej regionalnej kuchni Remigiusza Rączkę. Efekty ich pracy to dania, które mogłyby konkurować z menu najlepszych restauracji.

Podczas warsztatów uczniowie przygotowali:

  • Medaliony z dzika w sosie grzybowym – aromatyczne i soczyste,

warsztaty dziczyzna 23

  • Gulasz z dzika i gulasz z jelenia – rozgrzewający i pełen smaku,

warsztaty dziczyzna 50

  • Rolady z jelenia z grzybami i jałowcem – zachwycające harmonią składników,

warsztaty dziczyzna 43

  • Comber z sarny na palonym maśle – idealny przykład subtelności i wyrafinowania dziczyzny.

warsztaty dziczyzna 24

Jak pracuje się z dziczyzną?

Praca z mięsem dzikich zwierząt wymaga precyzji, wiedzy i cierpliwości. Nasz nauczyciel zdradził uczniom kilka kluczowych zasad:

Świeżość i jakość – to podstawa każdego dania. Mięso dziczyzny musi być odpowiednio przechowywane i sprawdzone pod kątem jakości.

Odpowiednie marynowanie – dziczyzna charakteryzuje się intensywnym smakiem, który można złagodzić lub wzbogacić poprzez marynaty. Najczęściej używa się przypraw takich jak jałowiec, rozmaryn czy liść laurowy, a także czerwonego wina lub octu.

Delikatne przygotowanie – ze względu na niską zawartość tłuszczu mięso dzikich zwierząt łatwo wysuszyć, dlatego tak ważne jest odpowiednie pieczenie lub duszenie.

Harmonia składników – grzyby, owoce leśne i przyprawy idealnie komponują się z dziczyzną, podkreślając jej smak, ale go nie przytłaczając.

Nauka i inspiracja

Dzięki warsztatom uczniowie nie tylko poznali techniki przygotowywania dziczyzny, ale także zrozumieli, jak ważne jest szanowanie produktów i ich właściwe wykorzystanie. Jak podkreślił Remigiusz Rączka: „Dziczyzna to dar natury, który wymaga od nas umiejętności, cierpliwości i serca. Nasi młodzi kucharze pokazali, że mają to wszystko!

Warsztaty były również okazją do rozwijania umiejętności pracy zespołowej, organizacji i kreatywności.

Czy nasi młodzi kucharze zaskoczą nas kolejnym wyzwaniem? Z pewnością! A my już nie możemy się doczekać, by spróbować efektów ich pracy


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

logo gabinetu psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Blog biblioteki miniaturkaLogoNPRCz 455W

Tablica rzadowa

 Pracownie2

 

projekt

logo proj1

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 instaling buzka male

 Projekt z klasą