Warsztaty z opracowania wiosennych receptur projektu
”Four Seasons In Organic Kitchen”
realizowanego w ramach programu Erasmus+ , Akcja 2 - Współpraca organizacji i instytucji;.
Partnerstwa Współpracy w sektorze kształcenia zawodowego (KA220-VET).
W dniach 10 i 16 grudnia odbyły się kolejne dziania Ekonomika w ramach projektu FSOK – „Four Seasons In Organic Kitchen”. Tym razem koordynator projektu Krzysztof Zielonka wraz uczniami klasy 2aTG i 2bTG przeprowadził warsztaty z próbnego sporządzania potraw wiosennych charakterystycznych dla Kuchni Polskiej z wykorzystaniem odpadów poprodukcyjnych z kuchni oraz lokalnego przemysłu spożywczego – młóta browarniczego i słodu po produkcji piwa z Browaru Zamkowego Racibórz. Młodzi kucharze przygotowali zestaw obiadowy :
- przystawka – sałatka jarzynowa,
- zupa – pomidorowa ze śmietaną i ryżem,
- danie główne – pierogi z mięsem i cebulką z dodatkiem wiosennej sałatki,
- deser – ciasteczka z młóta browarniczego.
Potrawy wykonano ograniczając ilość odpadów w kuchni poprzez wykorzystanie mięsa z bulionu jako składnika farszu pierogów, bulionu jako podstawy do zupy, warzyw gotowanych z wywaru do sałatki, młóto browarnicze jako baza do ciasteczek wraz z ciemnym słodem kawowo-karmelowym.
Przepisy zostaną przetłumaczone na język angielski, a następnie pozostali partnerzy projektu: szkoły ze Słowenii, Włoch i Turcji, przetłumaczą je na swoje języki ojczyste, potrenują w swoich pracownich szkolnych, a w marcu 2025r będą na ich podstawie sporządzać samodzielnie dania w naszej kuchni wraz z uczniami Ekonomika.
A jak wyglądały i smakowały zobaczcie na zdjęciach…
https://ekonomik.wodzislaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1205:warsztaty-z-opracowania-wiosennych-receptur-projektu-four-seasons-in-organic-kitchen&catid=126&Itemid=232#sigFreeId293431cc60