Uwaga!!! Rusza rekrutacja na staże zagraniczne-> kliknij tutaj aby poznać szczegóły 

Czy istnieje coś lepszego niż pierogi? Owszem – konkurs na najlepsze pierogi! A jeśli do tego dodać sporą dawkę kulinarnej kreatywności, odrobinę rywalizacji i szczyptę dobrego humoru, otrzymujemy przepis na udane „Pierogowe szaleństwo”!

W tej smakowitej rywalizacji zmierzyli się uczniowie klas IIaTG i IIbTG. Kuchnia kipiała od emocji, a wałki do ciasta pracowały na pełnych obrotach! W konkursie udział wzięły pary uczniów, które postanowiły udowodnić, że pierogi to nie tylko ruskie czy z kapustą i grzybami – choć i te klasyki miały swoich reprezentantów.

Kto podjął kulinarne wyzwanie? Z klasy IIaTG do konkursu stanęli:

  • Zuzia Rutkowska i Laura Górny,

  • Oliwia Tatarczyk i Oliwia Dzierżega,

  • Maja Uchyła i Oliwia Zychma,

  • Emilia Maksym i Daria Słowiok,

  • Tomek Pędziałek i Filip Sikora.

Natomiast z klasy IIbTG w konkursie uczestniczyli:

  • Szymon Gierczyk i Piotrek Turowski,

  • Franek Sówka i Janek Chrobok,

  • Kinga Blutko i Daria Marianowska,

  • Ania Matuszek i Oliwia Smyczek.

Pierogowy zawrót głowy! A teraz najważniejsze – menu! Bo jeśli myślicie, że uczestnicy poprzestali na klasyce, to jesteście w błędzie. Na stołach pojawiły się pierogi w wersji fusion, które mogłyby podbić serca najbardziej wymagających smakoszy. Wśród propozycji znalazły się:

  • ruskie z chrupką – bo tradycja to podstawa, ale z niespodzianką!

  • pierogi ze szpinakiem, pieczarkami i fetą – zdrowo i smacznie;

  • łososiowe z ricottą – bo kto powiedział, że ryba nie lubi pierogów?

  • pierogi à la lasagne – włoska robota w polskiej wersji;

  • pielmieni z surowym mięsem – prosto ze Wschodu na nasze stoły;

  • zielone pierogi ze szpinakiem i fetą – tak zdrowe, że aż zielone;

  • różowe pierogi z suszonymi pomidorami i mozzarellą – bo róż to kolor zwycięzców!

  • musztardowe z brokułem, serem i ziemniakami – odważnie, ale z pomysłem;

  • pierogi ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym – prawdziwa uczta!

Kto zdobył kulinarny laur? Po burzliwych obradach jury ogłosiło werdykt. Na podium stanęły:

  • I miejsce: Emilia Maksym i Daria Słowiok,

  • II miejsce: Ania Matuszek i Oliwia Smyczek,

  • III miejsce: Szymon Gierczyk i Janek Chrobok.

Wyróżnienie zgarnęły także dwie Oliwie, które swoim kulinarnym kunsztem podbiły serca jury.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za niezapomnianą ucztę! Kto wie, może następnym razem zobaczymy pierogi czekoladowe albo z mango? W końcu w kuchni – jak w życiu – ogranicza nas tylko wyobraźnia!

 

 


Szkoła podpisała porozumienia o współpracy z ...

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce, Oddział Okręgowy w Katowicach

 

skwp

E-zasoby

link do artykułów psychologa i pedagoga szkolnego 

Logo opieki stomatologicznej 

Link do artykułów biblioteki szkolnej

Link do opisu projektu Nowoczesna szkoła - lepsze jutro

Tablica rzadowa

 Link do artykułu opisującego projekt Nowoczesne pracownie skutecznym nauczaniem zawodowym w szkołach ponadgimnazjalnych Powiatu Wodzisławskiego

 

Link do opisu projektu Innowacyjne nauczanie potrzebą prrzyszłości

Link do opisu projektu Młode kadry naszą przyszłością

erasmus

Szkoła Programowania

Szkoła Przedsiębiorczości

 

Zawodowcy

 

Elektroniczne podręczniki

 Link do Insatling

 Projekt z klasą