Czy istnieje coś lepszego niż pierogi? Owszem – konkurs na najlepsze pierogi! A jeśli do tego dodać sporą dawkę kulinarnej kreatywności, odrobinę rywalizacji i szczyptę dobrego humoru, otrzymujemy przepis na udane „Pierogowe szaleństwo”!
W tej smakowitej rywalizacji zmierzyli się uczniowie klas IIaTG i IIbTG. Kuchnia kipiała od emocji, a wałki do ciasta pracowały na pełnych obrotach! W konkursie udział wzięły pary uczniów, które postanowiły udowodnić, że pierogi to nie tylko ruskie czy z kapustą i grzybami – choć i te klasyki miały swoich reprezentantów.
Kto podjął kulinarne wyzwanie? Z klasy IIaTG do konkursu stanęli:
-
Zuzia Rutkowska i Laura Górny,
-
Oliwia Tatarczyk i Oliwia Dzierżega,
-
Maja Uchyła i Oliwia Zychma,
-
Emilia Maksym i Daria Słowiok,
-
Tomek Pędziałek i Filip Sikora.
Natomiast z klasy IIbTG w konkursie uczestniczyli:
-
Szymon Gierczyk i Piotrek Turowski,
-
Franek Sówka i Janek Chrobok,
-
Kinga Blutko i Daria Marianowska,
-
Ania Matuszek i Oliwia Smyczek.
Pierogowy zawrót głowy! A teraz najważniejsze – menu! Bo jeśli myślicie, że uczestnicy poprzestali na klasyce, to jesteście w błędzie. Na stołach pojawiły się pierogi w wersji fusion, które mogłyby podbić serca najbardziej wymagających smakoszy. Wśród propozycji znalazły się:
-
ruskie z chrupką – bo tradycja to podstawa, ale z niespodzianką!
-
pierogi ze szpinakiem, pieczarkami i fetą – zdrowo i smacznie;
-
łososiowe z ricottą – bo kto powiedział, że ryba nie lubi pierogów?
-
pierogi à la lasagne – włoska robota w polskiej wersji;
-
pielmieni z surowym mięsem – prosto ze Wschodu na nasze stoły;
-
zielone pierogi ze szpinakiem i fetą – tak zdrowe, że aż zielone;
-
różowe pierogi z suszonymi pomidorami i mozzarellą – bo róż to kolor zwycięzców!
-
musztardowe z brokułem, serem i ziemniakami – odważnie, ale z pomysłem;
-
pierogi ze szpinakiem, fetą, kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym – prawdziwa uczta!
Kto zdobył kulinarny laur? Po burzliwych obradach jury ogłosiło werdykt. Na podium stanęły:
-
I miejsce: Emilia Maksym i Daria Słowiok,
-
II miejsce: Ania Matuszek i Oliwia Smyczek,
-
III miejsce: Szymon Gierczyk i Janek Chrobok.
Wyróżnienie zgarnęły także dwie Oliwie, które swoim kulinarnym kunsztem podbiły serca jury.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za niezapomnianą ucztę! Kto wie, może następnym razem zobaczymy pierogi czekoladowe albo z mango? W końcu w kuchni – jak w życiu – ogranicza nas tylko wyobraźnia!
https://ekonomik.wodzislaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1219:pierogowe-szalenstwo-czyli-jak-uczniowie-zawojowali-kuchnie&catid=126:rok-szkolny-2024-2025&Itemid=232#sigFreeIda5c8c63bd4