
W naszej szkole odbyły się kolejne warsztaty upowszechniające ideę i cele projektu Erasmus+ FSOK – Four Seasons In Organic Kitchen, promującego zdrowe odżywianie, ekologiczną kuchnię oraz zasadę „no waste”, czyli niemarnowania żywności.
Tym razem uczestnikami wyjątkowych zajęć były starszaki z Przedszkola nr 15 w Wodzisławiu Śląskim, które wspólnie z uczniami klasy 2 technikum żywienia i usług gastronomicznych poznawały tajniki przygotowywania zdrowych, smacznych i prostych potraw. Spotkanie miało charakter praktyczny – najmłodsi mogli samodzielnie uczestniczyć w przygotowywaniu potraw pod okiem starszych kolegów i koleżanek.
Na stołach królowały tradycyjne, lecz przygotowane w duchu nowoczesnej kuchni dania: zupa pomidorowa z ryżem, pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym oraz aromatyczne ciasteczka owsiane i ciasteczka z młóta browarniczego z cynamonem – doskonały przykład wykorzystania produktów, które często trafiają do kosza, a w rzeczywistości mogą stanowić pełnowartościowy składnik potraw.
-
Warsztaty nie tylko pozwoliły dzieciom zdobyć nowe doświadczenia kulinarne, lecz także pokazały, że gotowanie może być świetną zabawą i sposobem na troskę o zdrowie oraz środowisko. Dla uczniów technikum zajęcia były natomiast okazją do rozwijania umiejętności zawodowych i budowania postaw odpowiedzialności za racjonalne wykorzystanie żywności - tłumczy Krzysztof Zielonka, nauczyciel przedmiotów zawodowych i koordynator projektu.
https://ekonomik.wodzislaw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1351:kolejne-warsztaty-w-ramach-projektu-erasmus-four-seasons-in-organic-kitchen&catid=130&Itemid=232#sigFreeId67f9fd6952












